20.06.2011

Supplement met puur ATP voor meer spierkracht

Creatine werkt omdat het de hoeveelheid ATP [structuurformule onderaan de pagina] verhoogt die de spiercellen tot hun beschikking hebben. Maar je kunt sporters natuurlijk ook pure ATP geven, dachten onderzoekers van het Cooper Institute in Dallas. In een studie, die is verschenen in Medicine & Science In Sports & Exercise, toonden ze aan dat die aanpak werkt. Al weten ze niet zeker hoe.

De onderzoekers gebruikten voor hun studie, waaraan zo'n 30 mannelijke proefpersonen meewerkten, een product van TSI Health Sciences - de sponsor van de studie. Het product heet Peak ATP [peakatp.com] en het bestaat uit microscopisch kleine bolletjes met ATP. De bolletjes gaan pas open in de dunne darm, en niet in de zure maag. Als de ATP vrijkomt nemen de darmcellen het op.

Je vindt pure ATP in complexe sportsupplementen als SizeOn van Gaspari Nutrition, NO Explode NT van BSN en in Beta-Alanine ProElite van Berry de Mey Nutrition. Dat zijn dus niet dezelfde supplementen als het enkelvoudige product dat het Cooper Institute heeft onderzocht - ook al correspondeert de hoeveelheid ATP die gebruikers van die complexe supplementen binnenkrijgen wel met de doses die het Cooper Institute heeft onderzocht.

De onderzoekers gaven een deel van hun proefpersonen een placebo, een ander deel elke dag 150 mg ATP [low dose] en weer een ander deel 225 mg ATP [high dose]. Een uur en een kwartier na de eerste inname testten ze de conditie en de spierkracht van hun proefpersonen [acute]. Die laatstgenoemde tests bestonden uit een bankdrukprotocol waarin de mannen eerst 1 rep met een maximaal gewicht moesten maken, en daarna met 70 procent van dat maximale gewicht zoveel mogelijk reps moesten maken.

Na 14 dagen suppletie herhaalden de onderzoekers de tests [post].

Alleen in de tests waarin de proefpersonen moesten bankdrukken was sprake van statistisch significante effecten. In de high dose-groep nam het gewicht waarmee de mannen nog net 1 rep konden maken gemiddeld toe met bijna 8 kg. In de eerste set steeg het aantal reps.


Supplement met puur ATP voor meer spierkracht


Supplement met puur ATP voor meer spierkracht


Je ziet hierboven met hoeveel kilo extra de mannen konden banken tijdens de acute- en de post-meting. Zoals je ziet zijn er een paar best-responders die het groepsresultaat in belangrijke mate meebepalen. De onderzoekers vermoeden dat de voeding bepaalt hoeveel ATP het lichaam opneemt. De best-responders hadden mogelijk voedingsstoffen in hun maag die de ATP-opname bevorderen.

De onderzoekers weten niet precies hoe het supplement werkt. Omdat de post-effecten niet beter waren dan de acute-effecten, vragen de onderzoekers zich af of de ATP wel in de spieren komt. Als dat niet zo is, hoe werkt ATP dan wel? Ze opperen een werkingsmechanisme dat we je niet willen onthouden.

"Participants in the high-dose group reported to feel better during treatment", schrijven ze. "This improvement in sensation is physiologically plausible as ATP acts as a neurotransmitter in both the central and peripheral nervous system and can also modulate the release of other neurotransmitters." [...]


ATP


" This may be particularly true if the ATP ingested during our study was degraded, leaving only the parent molecule, adenosine as further evidence on pain strongly suggests that the effects of ATP on pain are dependent on ATP being broken down to adenosine. These antinociceptive effects are mediated through activation of A1 and A2 receptors in the substantia gelatinosa of the spinal dorsal horn. Similar mechanisms of action have also been reported with the adenosine blockers theophylline and caffeine, which attenuate the analgesic effects of morphine."

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2004 Jun;36(6):983-90.

Meer:
De spierversterkende werking van een infuus met ATP (18-4-2004)