Opgeladen: 1-8-2016
Opgeborgen in: Vitamine C, Vitamines, Hart & bloedvaten
Translation: Vitamin C supplement lowers blood pressure (13-12-2016)

Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk

Vitamine C
Een paar dagen geleden schreven we over het positieve effect van magnesiumsuppletie op de bloeddruk. "Magnesium is niet het enige supplement dat de bloeddruk verlaagt", schreef een lezer naar aanleiding van dat bericht. "Mijn bloeddruk ging behoorlijk naar beneden nadat ik vitamine C ging gebruiken." Volgens een metastudie die in 2012 verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition is dat niet onmogelijk.

Studie
De auteurs van die metastudie verzamelden 29 studies waarin proefpersonen vitamine C slikten en waarin de onderzoekers het effect van de suppletie op de bloeddruk bepaalden. De gemiddelde dosis was een halve gram vitamine C per dag, en de duur van de toediening was gemiddeld twee maanden.

Resultaten
Suppletie met vitamine C verlaagde zowel de systolische als de diastolische bloeddruk.


Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddrukNou is een vermindering van de systole en diastole met respectievelijk 4 en anderhalve punt misschien niet zo groot. Maar de onderzoekers ontdekten ook dat bloeddrukverlagende werking van vitamine C toe leek te nemen in combinatie met andere interventies. We formuleren het voorzichtig, want de verbanden die de figuur hieronder suggereert zijn niet statistisch significant.


Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk


Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddrukBovendien leek het effect van vitamine C sterker te worden naarmate de proefpersonen hun supplementen langer gebruikten. Dat zie je hierboven. Ook het effect van de duur van het gebruik was niet statistisch significant.

Misschien zou je suppletie met vitamine C kunnen combineren met magnesiumsuppletie?

Conclusie
"Our meta-analysis suggests that vitamin C supplementation may have a useful role in lowering blood pressure", schrijven de onderzoekers. "However, before vitamin C supplementation can be recommended for the prevention of hypertension or as adjuvant antihypertensive therapy, additional trials are needed, designed with large sample sizes, and with attention to quality of blood pressure assessment."

Bron:
Am J Clin Nutr 2012;95:1079-88.

Meer:
Depressieve patiënt herstelt sneller door supplement met vitamine C (14-3-2016)
Vitamine C vermindert prestatieverslechtering door alcohol (14-9-2015)
Meer bewegen wordt makkelijker door supplement met vitamine C (25-8-2014)


Supplement met magnesium verlaagt bloeddruk
Bij een dosering van een halve gram per dag.

Krachttraining beschermt bij hoge bloeddruk
Als je een hoge bloeddruk hebt moet je niet aan krachttraining doen, denken veel artsen en patiŽnten nog steeds. Dat idee klopt niet.

Hoge bloeddruk? Word fit, en leef langer
Als je bloeddruk zo hoog is dat je arts zich zorgen over je gezondheid maakt, dan kan een goede conditietrainer je overlevingskansen fors verhogen.