Opgeladen: 25-12-2019
Opgeborgen in: Testuitslagen, Breinversterkers
Translation: Analyses: 'supplements' with piracetam (26-12-2019)

Dit zit er in 'supplementen' met piracetam

Dit zit er in 'supplementen' met piracetam

Ze zijn eigenlijk verboden, maar je kunt ze wel kopen: supplementen met piracetam. Voor de daredevils die maling hebben aan de mogelijke risico's van piracetam, heeft de Amerikaanse supplementen-expert Pieter Cohen een waarschuwing. Uit zijn analyses blijkt dat de producenten van deze 'supplementen' niet altijd even zorgvuldig te werk gaan.

Piracetam
Piracetam is een experimenteel geneesmiddel tegen dementie en vergeetachtigheid, dat is ontwikkeld in de tweede helft van de twintigste eeuw. Volgens enkele trials [Acta Psychiatr Scand. 1976;54(2):150-60.] en gevalstudies [Gen Hosp Psychiatry. 2013;35(4).] verbetert piracetam de mentale en cognitieve vermogen in deze groep, maar recentere reviews spreken dat tegen.

Volgens een Cochranereview uit 2004, waarvoor de onderzoekers 24 studies gebruikten, was de kwaliteit van de studies niet altijd honderd procent, en stond tegenover elke trial waarin piracetam effectief bleek een trial waarin piracetam niet of nauwelijks werkte. [Cochrane Database of Systematic Reviews 2004, Issue 1.]

Studie
Cohen kocht van 5 producenten meerdere jars met piracetam, en analyseerde hun inhoud. Hij beperkte zich tot producten die werd verkocht als 'supplement'. Officieel deden die producenten iets wat niet mocht. In 2004 besloot de FDA dat piracetam niet in supplementen mag zitten. In Europa is de situatie niet anders. Farmacologische stoffen als piracetam mogen van Brussel niet in supplementen aanwezig zijn.

Resultaten
Dit zit er in 'supplementen' met piracetam
De capsules van 4 merken waren redelijk in orde - in die zin dat ze bevatten wat ze volgens de labels zouden moeten bevatten. Cohen ontdekte wel dat de hoeveelheid piracetam in de capsules enkele procenten meer afweek dan in farmaceutische producenten is toegestaan, maar okee.

In de capsules van Specialty Pharmacy vond Cohen echter geen flintertje piracetam.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Dit zit er in 'supplementen' met piracetam


Medische handboeken adviseren artsen om piracetam in doses van 2400-4800 milligram voor te schrijven. Op hun labels lapten de producenten die richtlijn aan hun laars. Cognitive Nutrition, de producent van The Neuropill, adviseerde gebruikers zelfs een maximale inname van meer dan 11000 milligram per dag.

Conclusie
"Until the law governing supplements is reformed such that products adulterated with drugs can be effectively removed from the market, clinicians should advise patients that supplements marketed as cognitive enhancers may contain prohibited drugs at supratherapeutic doses", schrijft Cohen.

Bron:
JAMA Intern Med. 2019;e195507.

Meer:
In deze supplementen zit methylsynefrine (10-6-2016)
Labels van yohimbine-supplementen kloppen van geen kant (7-11-2015)
In deze supplementen zit BMPEA (8-4-2015)
In deze 13 supplementen zit het onbekende amfetamineachtige DMBA (8-10-2014)


Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen

Bacopa monnieri, een natuurlijke smart drug voor intelligente mensen

Tryptofaan vergroot emotionele intelligentie

Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen
Amerikaanse wetenschappers experimenteren met een nieuw type omega-3-supplement, dat de concentratie omega-3-vetzuren in de hersenen kan verhogen op een manier die met reguliere visolie en krillolie niet haalbaar is.

Bacopa monnieri, een natuurlijke smartdrug voor intelligente mensen
Veeleisend hersenwerk, zoals het opstellen van complexe rapporten, het schrijven van essays of het analyseren van complexe informatie, verloopt vlotter door suppletie met Bacopa monnieri.

Tryptofaan vergroot emotionele intelligentie
Twee uur na inname van een supplement met het aminozuur L-tryptofaan is je emotionele intelligentie significant toegenomen en ben je beter in staat de emoties van mensen in je omgeving te peilen.