Opgeladen: 12-10-2017
Opgeborgen in: Visolie, Insulineversterkers
Translation: Fish oil supplements enhance insulin sensitivity (30-12-2017)

Metabole afwijking? Supplementen met visolie verbeteren insulinegevoeligheid

Bij mensen met een metabole afwijking - in de vorm van bijvoorbeeld overgewicht, een hoge bloeddruk, insulineresistentie of te veel triglyceriden in het bloed - kunnen supplementen met visolie de gevoeligheid voor insuline vergroten. Die conclusie trekken onderzoekers uit Singapore in een metastudie die is verschenen in Lipids.

Studie
De onderzoekers verzamelden 17 netjes uitgevoerde trials, waaraan in totaal 627 proefpersonen hadden meegewerkt. In die trials kreeg studiedeelnemers in de experimentele groep extra visolie, en keken de onderzoekers naar de effecten van de vetzuren op de gevoeligheid voor insuline.

De beproefde doses varieerden van 1 tot 4 gram omega-3-vetzuren per dag.

Resultaten
Toen de onderzoekers naar hun geselecteerde studies als geheel keken, zagen ze geen positief effect van visolie op de insulinegevoeligheid.


Metabole afwijking? Supplementen met visolie verbeteren insulinegevoeligheid


Metabole afwijking? Supplementen met visolie verbeteren insulinegevoeligheidMaar toen de onderzoekers apart keken naar de gegevens voor verschillende subgroepen, zagen ze dat visolie effect had bij mensen met "metabolic disorders." In die groep verminderde suppletie de kans op insulineresistentie met een fikse 47 procent.

Over de optimale dosis doen de onderzoekers geen uitspraken. Wat de optimale duur betreft, ze vermoeden dat die minstens 4 weken moet zijn.

Conclusie
"This systematic review and meta-analysis showed that fish oil supplementation did not affect estimates of insulin sensitivity overall", concluderen de onderzoekers. "However, short-term fish oil supplementation could improve insulin sensitivity among patients with metabolic disorders, which could be a significant intervention as secondary prevention of type 2 diabetes and metabolic syndrome."

Wilde speculatie
Farmacologische sporters die insuline als dopingmiddel gebruiken, rapporteren vaak dat insuline maar een beperkte tijd een positief effect op de lichaamssamenstelling heeft. Uiteindelijk stimuleren de injecties vooral de vetreserves. Dopinggoeroes vermoeden dat dit komt doordat het lichaam resistent wordt voor de in hoge doses toegediende insuline.

Zou suppletie met visolie het ontstaan van die resistentie kunnen vertragen?

Bron:
Lipids Health Dis. 2017 Jul 3;16(1):131.

Meer:
Alleen in combinatie met lichaamsbeweging verbetert visolie werking insuline (18-1-2014)
Dierstudie: door verbetering werking insuline is visolie antikatabool (16-2-2007)


Vis beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eet

Dierstudie: combinatie van lichaamsbeweging en visolie maakt je slimmer

Omega-3-vetzuren hebben meer effect door suppletie met lecithine

Vis beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eet
De omega-3-vetzuren in vis en visoliecapsules beschermen beduidend beter tegen hartinfarcten in combinatie met alpha-linoleenzuur - het omega-3-vetzuur in walnoten, lijnzaad en soja.

Dierstudie: combinatie van lichaamsbeweging en visolie maakt je slimmer
Je hersenen nemen beter nieuwe informatie op als je een paar keer per week vette vis als zalm of makreel eet, of visoliecapsules slikt. Dat vermogen neemt nog verder toe als je ook nog dagelijks beweegt.

Omega-3-vetzuren hebben meer effect door suppletie met lecithine
Do co-suppletie met lecithine worden de positieve effecten van omega-3-vetzuren waarschijnlijk sterker.