08.09.2012 | |||||
Zoveel synthetisch DMAA zit er in supplementen
DMAA, methylhexanamine, dimethylamylamine, geranamine of hoe je het ook mag noemen is in Nederland officieel uit de handel gehaald. Eind augustus zetten de VWA en de Inspectie voor de Gezondheidszorg een streep door het omstreden supplement. De bevindingen van onderzoekers van de University of Texas at Arlington, die 13 supplementen met DMAA analyseerden, komen dan ook misschien als mosterd na de maaltijd. Maar omdat je misschien toch nog wilt weten hoeveel DMAA er in je Jack3d, Hydroxystim en Overdose zit, lazen we het artikel.
In de VS voeren geldbeluste advocaten op dit moment rechtszaken tegen supplementenbedrijven die producten met DMAA verkopen. Volgens de advocaten heeft DMAA de gezondheid van gebruikers beschadigd, en hoort een stof als DMAA niet thuis in een supplement. De producenten bestrijden dat. Volgens hen is DMAA een stof die van nature in geraniumolie voorkomt, en mogen geraniumxtracten gewoon in supplementen zitten.
Een expert witness in de rechtszaak tegen een maker van een DMAA-product is Daniel Armstrong van de University of Texas at Arlington. Uit zijn koker komt het onderzoek dat binnenkort verschijnt in Drug Testing and Analysis. Armstrong en zijn team testten geraniumextracten, en konden daarin geen spoortje DMAA vinden. Maar de onderzoekers deden meer. Ze bepaalden ook de chemische vingerafdruk van DMAA.
Die ruimtelijke variaties van eenzelfde molecuul noem je enantiomeren. Hoeveel van welke enantiomeren een verbinding heeft is afhankelijk van de manier waarop die stof is geproduceerd. De Texanen bepaalden met een GC-chromatogram welke enantiomeren er in synthetisch DMAA zaten [pal hieronder], en deed hetzelfde met de DMAA in een supplement als 1,3-Dimethylamine van Primaforce [tweede figuur hieronder]. De samenstelling en onderlinge verhouding van die enantiomeren - hun biochemische vingerafdruk - was identiek.
De onderzoekers bepaalden de verhouding tussen de verschillende enantiomeren van synthetische DMAA, de diastereomeric ratio. Die varieerde van 1.22 tot 1.42. Toen ze hetzelfde deden met de DMAA in 13 supplementen, zagen de Texanen dat de diastereomeric ratio van de DMAA-moleculen in die producten lag tussen de 1.22 tot 1.42. De kans dat DMAA van natuurlijke origine net zo'n diastereomeric ratio heeft als synthetische DMAA is gering.
Op de tweede en derde plaats komen respectievelijk Overdose van NRGX Labs met 217 mg DMAA per inname, en Jack3d van USPlabs met 142 mg.
Volgens Armstrongs analyses zat er trouwens bitter weinig DMAA in Hydroxystim van MuscleTech. Volgens het label levert een inname je 177 mg DMAA, maar Armstrongs lab vond slechts 10 mg.
DMAA in supplementen is synthetisch, concluderen de onderzoekers.
Bron:
Meer:
|