27.11.2014

Tabletten breken? Doe het gewoon met je handen

Antioestrogenen, orale anabole steroïden en supplementen werken vaak beter als je hun dagelijkse dosis verspreid over de dag inneemt. En daarvoor kan het nodig zijn dat je tabletten in twee stukken moet splitsen. Daarvoor kun je in webwinkels apparaatjes kopen als de Fit & Healthy [hieronder]. [Link] Onderzoekers van het Nederlandse Medicines Evaluation Board ontdekten dat je beter je tabletten gewoon met de hand kunt breken.

Studie
Tabletten breken? Doe het gewoon met je handen
Als je een tablet in 2 stukken verdeelt, dan wil je dat beide helft even groot zijn en evenveel actieve stoffen bevatten. Als je een tab van 400 mg cafeïne in 2 stukken deelt, wil je bij wijze van spreken niet dat de ene helft 100 mg cafeïne bevat en de andere 300.

De onderzoekers braken tabletten met hand, met een keukenmes en met allerhande splitters - waaronder ook de door bodybuilders gebruikte Fit & Healthy. Vervolgens keken ze of de tabletten ook inderdaad netjes in twee-en waren gedeeld.

Resultaten
De figuren hieronder laten zien wat er gebeurt als je tabletten met de hand in twee stukken splitst, en wat er gebeurt als je daarvoor de Fit & Healthy gebruikt. Rode ruitjes = linkerhelft; blauwe ruitjes = rechterhelft; zwarte driehoekje.


Tabletten breken? Doe het gewoon met je handenJe ziet het. Tabs breken met de hand is nauwkeuriger en zuiniger.

De onderzoekers testten nog vijf andere splitters. Die presteerden allemaal beter dan de Fit & Healthy, maar voor alle apparaatjes gold dat je beter je tabletten met de hand kon breken.

Sommige pillenslikkers splitsen hun tabletten met een keukenmes. Dat werkt beter dan tabletten splitsen met een Fit & Healthy, maar minder goed dan tabletten breken met je handen.


Tabletten breken? Doe het gewoon met je handenAls je tabletten met de hand breekt, dan zitten alle helften binnen de range van 42.5 tot 57.5 procent van de hele tab. Gebruik je een mes, dan geldt door 76.7 procent. En gebruik je de Fit & Healthy, dan valt maar 60 procent binnen dat gebied.Conclusie
"The accuracy and precision of none of the investigated tablet splitters and kitchen knife was equivalent to hand breaking when applying a best case drug, tablet and operator", vatten de onderzoekers samen. "Health care professionals and patients should realize that tablet splitting may result in inaccurate dosing."

Bron:
Int J Pharm. 2014 May 15;466(1-2):44-51.