24.08.2012

Tarwe-zemelen ook anti-oestrogeen in mensen

Tarwe-zemelen
Twee dagen geleden schreven we dat suppletie van de onverteerbare vezels uit tarwe in een dierstudie versneld estradiol uit het lichaam verwijdert. Humane studies uit de jaren negentig bevestigen dat tarwe-vezels de estradiolspiegel kunnen verlagen. De verlaging van de estradiolspiegel door tarwe-zemelen ligt ergens tussen de tien en twintig procent.

In 1997 verscheen een door de Kellogg Company gesponsorde studie in Nutrition, waarin pre-menopausale vrouwen gedurende 2 maanden dagelijks 5, 10 of 20 gr zemelen kregen. Het supplement dat de onderzoekers gebruikten was het door hun sponsor geproduceerde All-Bran. De dosis van 10 gr verlaagde de oestrogeenspiegel het meeste, ontdekten de onderzoekers.

De onderzoekers hielden rekening met de menstruele cyclus van de vrouwen, en keken apart naar het effect van vezelsuppletie tijdens de folliculaire [hieronder] en de luteale fase [tweede figuur hieronder]. Tijdens de folliculaire fase zakten de estradiol- en de estronspiegel respectievelijk 6 en 19 procent. Tijdens de luteale fase was dat 26 en 14 procent.

Tijdens de luteale fase is de estradiolspiegel hoger dan tijdens de folliculaire fase. Naarmate de estradiolspiegel in het bloed hoger is, is de oestrogene zuigkracht van tarwe-zemelen kennelijk sterker.


Tarwe-zemelen ook anti-oestrogeen in mensen


Tarwe-zemelen ook anti-oestrogeen in mensen


Zes jaar eerder publiceerden dezelfde onderzoekers in de American Journal of Clinical Nutrition een vergelijkbare, eveneens door de Kellogg Company gesponsorde, studie naar het effect van 15 gr vezelsuppletie op de oestrogeenspiegel. [Am J Clin Nutr. 1991 Sep;54(3):520-5.] In die studie vergeleken de onderzoekers het effect van vezels uit tarwe, maïs en havermout met elkaar. Alleen de vezels uit tarwe konden de oestrogeenspiegel verlagen.


Tarwe-zemelen ook anti-oestrogeen in mensen


Tarwe-zemelen ook anti-oestrogeen in mensen


Tarwe-zemelen ook anti-oestrogeen in mensen


Suppletie met ongeveer 15 gr tarwe-zemelen per dag verlaagde de estradiolspiegel met 15 procent.

Bron:
Nutrition. 1997 Jun;13(6):535-9.

Meer:
De anti-oestrogene werking van tarwe-zemelen (22-8-2012)