12.10.2012

Te weinig groeihormoon in boksers

De hersenen van ongeveer een vijfde van de al wat oudere boksers en kickboksers maken niet meer genoeg groeihormoon aan. Dat melden endocrinologen van Erciyes University in Turkije binnenkort in Clinical Endocrinology. De oorzaak: hersenbeschadiging door geïncaseerde klappen.

In mensen die letsel aan het hoofd hebben opgelopen treden vaak hormonale afwijkingen op. De onderzoekers publiceerden in 2007 een studie waarin een jaar na serieus hoofdletsel 6 procent van een groep patiënten te weinig TSH aanmaakte, 8 procent te weinig LH, 20 procent te weinig ACTH en 38 procent te weinig groeihormoon. [J Clin Endocrinol Metab. 2006 Jun;91(6):2105-11.]

Bij de groep mensen met een verhoogde kans op head trauma behoren de vechtsporters. Vandaar dat de onderzoekers zich afvroegen of ze bij wat oudere boksers en kickboksers een verband konden vinden tussen hersenbeschadiging en een te lage aanmaak van groeihormoon.

De Turken verzamelden een groep van 41 vechtsporters en ex-vechtsporters, en daarvan hadden er 9 inderdaad te weinig groeihormoon in hun bloed. Ze reageerden niet meer goed op toediening van GHRH en GHRP-6, en hun IGF-1-spiegel was verlaagd. Een hoge IGF-1-spiegel en een hoge groeihormoonspiegel gaan vaak samen.


Kruidenthee dodelijk voor kankeroverlevers


De Turken bepaalden de mate van hersenbeschadiging met een standaardtechnologie die er kortweg op neerkomt dat ze op de schedel van de proefpersonen electroden plaatsten en vervolgens een geluid lieten horen. Bij gezonde mensen reageren de hersenen dan na ongeveer 300 msec met een elektrische puls die neurologen de P300 noemen. Komt die puls later, of is hij abnormaal zwak, dan wijst dat op schade aan de hersenen.

Canadese onderzoekers rapporteerden in 2007 dat footballspelers die op het veld een hersenschudding hadden opgelopen een verzwakte P300 hebben. [Brain Inj. 2007 Jun;21(6):631-44.]

In de sporters met een te lage groeihormoonspiegel vonden de Turken vaker een verzwakte P300. Het verband tussen hersenletsel door vechtsport en hormonale afwijkingen is daarmee weer een beetje beter onderbouwd.


Te weinig groeihormoon in boksers


In Amerikaanse dierstudies beschermt suppletie met visolie de hersenen van proefdieren tegen zware klappen. Meer daarover lees je hier.

De makers van die studies denken dat ze de uitkomsten van hun studies kunnen extrapoleren naar mensen. Als ze gelijk hebben, dan kunnen vechtsporters hun aanmaak van groeihormoon wellicht beschermen met visoliesupplementen.

Bron:
Clin Endocrinol (Oxf). 2013 May;78(5):730-7.

Meer:
Visolie voor boksers (28-5-2011)