21.03.2012

Het testosteron-effect van ibuprofen

De pijnstillers ibuprofen en diclofenac kunnen de testosteronspiegel waarschijnlijk tijdelijk verhogen. Die voorzichtige conclusie kun je tenminste trekken uit een Fins-Zweedse reageerbuisstudie die in 2009 verscheen in Steroids. Uit de studie blijkt ook dat sommige gebruikers van synthetisch testosteron met deze middelen dopingjagers om de tuin kunnen leiden.

Twee sleutelenzymen in de afbraak van testosteron zijn UGT2B17 en UGT2B15. Ze plakken suikergroepen aan het testosteronmolecuul, zodat de nieren ze kunnen afvoeren. Meer daarover lees je in Hoofdstuk 10 van ons Anabolenboek. Werken die enzymen minder hard, dan circuleert er misschien dus meer testosteron in je lichaam.

Testosteronglucuronide
Er zijn mensen bij wie het enzym UGT2B17 niet of niet goed werkt. Die kunnen fikse doses testosteron gebruiken zonder dat de dopingtest ze betrapt. Bij de gangbare test voor testosteron kijken dopingjagers naar de verhouding tussen versuikerd testosteron en versuikerd epitestosteron in de urine. Als het UGT2B17-enzym niet werkt, dan zit er verhoudingsgewijs weinig versuikerd testosteron [structuurformule hiernaast] in de urine. De versuikering van epitestosteron is het werk van een ander enzym.

De onderzoekers vroegen zich af wat het effect is van diclofenac en ibuprofen, twee pijnstillende ontstekingsremmers [NSAID's] die vaak opduiken in de sport, op de versuikering van testosteron. Ze stopten testosteron in een reageerbuis bij enzymproducerende levercellen in reageerbuis, voegden daarbij oplopende concentraties diclofenac en ibuprofen, en keken vervolgens hoeveel versuikerd testosteron en epitestosterone er ontstond. Beide pijnstillers remden de versuikering van testosteron - en niet die van epitestosteron.


Het testosteron-effect van ibuprofen


Het testosteron-effect van ibuprofen


Slik je 800 mg ibuprofen, dan zit er een uur later in een ml van je bloed 13-35 microgram van die stof. Dat is 0.06 tot 0.12 micromol. Zoals je hierboven ziet zou dat effect kunnen hebben. Misschien is dat een gedeeltelijke verklaring voor de anabole werking van ontstekingsremmers als ibuprofen bij oudere - en niet bij jongere - sporters.

Oudere sporters zouden met een middel als ibuprofen tijdelijk hun testosteronspiegel kunnen verhogen. Zeker na de training, als de spiercellen anabole hormonen uit het bloed wegzuigen, heeft ibuprofen daarom misschien een ergogeen effect. [Hum. Zou er een natuurlijke stof bestaan die hetzelfde kan als ibuprofen?]

Het gebruik van diclofenac en ibuprofen maakt normale sporters dus een beetje zoals de sporters zonder UGT2B17-enzym. Injecteren die sporters synthetisch testosteron, dan is de gangbare dopingtest voor testosteron misschien wat minder gevoelig.

Het effect is echter groter bij sporters zonder het UGT2B17-enzym. Bij hen neemt UGT2B15 een klein beetje van het werk van UGT2B17 over - en ook dat enzym werkt minder goed door diclofenac en ibuprofen. Dat betekent in de praktijk dat die sporters zich dankzij ibuprofen en diclofenac het schompes kunnen spuiten aan testosteron zonder dat dopingjagers ze kunnen betrappen.

"These results warrant further studies in order to assess the inhibitory potential that these and other NSAIDs may have on testosterone glucuronidation in vivo, as well as in other drug–drug, drug–xenobiotics and drug–endobiotics interactions", schrijven de onderzoekers. "Such studies are on-going at our laboratory in healthy volunteers."

Mocht je willen gaan experimenteren met de combinatie van synthetisch testosteron en ibuprofen of diclofenac, lees dan eerst het artikel dat onderzoekers van Kingston University daarover publiceerden in 2010. Zij vermoeden dat die combinatie bij mensen zonder UGT2B17-enzym de nieren kan beschadigen. [Subst Abuse Treat Prev Policy. 2010 Apr 29;5:7.]

Bron:
Steroids. 2009 Nov;74(12):971-7.

Meer:
Ibuprofen laat immuuncellen spierweefsel opbouwen (24-6-2010)
Legale pijnstillers als ibuprofen en paracetamol maken training effectiever - bij zeventigers (10-7-2008)
Met het juiste gen kun je testosteron spuiten zonder dat de dopingtest je pakt (6-4-2008)