07.10.2003 | ||||
Testosteronhype ontwricht de samenleving
Aan het groeiende gebruik van testosteron hangt een prijskaartje dat artsen over het hoofd zien, zeggen antropologen van Harvard University. Zij vrezen dat testosterontherapie stabiele relaties ondergraaft en de samenleving opzadelt met duizenden eenzame - en misschien gevaarlijke of zieke - mannen.
Mannen zonder vaste relatie hadden gemiddeld een testosteron dat 21 procent hoger lag dan mannen met een relatie. Het testosteron van vaders lag zelfs 41 procent lager. Het maakte niet uit of mannen getrouwd waren of samenwoonden.
De onderzoekers verklaren hun resultaten met de ‘uitdagingstheorie’. Die zegt dat het testosteron van mannen hoger ligt als ze iets willen – winnen van een concurrent, bijvoorbeeld, het veroveren van een vrouw of het verbeteren van een prestatie. Mannen met een stabiele relatie hebben al een vrouw - en dus geen behoefte aan een hoog testosteron.
Dat effect verklaart misschien waarom een stabiele relatie zo gezond is. Gehuwde mensen worden ouder dan ongehuwde, en dat komt misschien omdat een hoog testosteron mannen dwingt tot risicovol gedrag, hart en bloedvaten beschadigt en de werking van het immuunsysteem vermindert.
De onderzoekers denken dat het verband misschien ook andersom werkt: mannen die van nature een hoog testosteron hebben, zijn te onrustig voor een vaste relatie, laat staan voor kinderen. Daarop voortbordurend zetten de onderzoekers hun vraagtekens bij de hype rond testosteronsuppletie.
De groeiende obsessie van mannen met hun lichaam, hun uiterlijk en hun vitaliteit heeft de interesse van farmaceuten gewekt. Tientallen op testosteron gebaseerde producten zitten in de pijplijn. Komen die op de markt, dan kan dat leiden tot een stijging van het percentage relaties dat op de klippen loopt. Dan is de samenleving ineens duizenden eenzame en gevaarlijke mannen rijker, die ook nog eens een verhoogde kans lopen om de langere termijn ziek te worden.
Bron:
|