14.01.2013

Testosterontherapie: kuurtjes versus continugebruik

Testosteron-enantaat
Testosterontherapie komt neer op continue toediening van synthetisch testosteron. Endocrinologen zijn daarop niet helemaal gerust, omdat volgens studies testosterontoediening relatief veel bijwerkingen heeft in oudere mannen. Onderzoekers van de University of Texas Medical Branch at Galveston bestuderen een alternatief: toediening van testosteron in kuurtjes. Of dat ook beter is? Hun eerste publicatie kan die vraag nog niet bevredigend beantwoorden.

Bij testosterontherapie gaat het meestal niet om zulke hoge doseringen als je tegenkomt in de farmacologische sport, maar toch heeft toediening van synthetisch testosteron bijwerkingen - zeker in wat oudere mannen. Eentje daarvan is een mogelijke verhoogde kans op prostaatkanker, een andere is de verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

De laatste groep bijwerkingen is het beste onderbouwd. Er zijn studies waarin een enkele injectie met testosteron de cholesterolhuishouding al ontregelt en er zijn trials afgebroken omdat mannen tijdens testosterontherapie hartaanvallen kregen en soms zelfs overleden.

"Because cycling androgens is highly successful among athletes at enhancing muscle mass and strength" vermoedden de Texanen dat het toedienen van testosteron in maandelijkse kuurtjes net zo goed werkt als continugebruik, en bovendien de kansen op bijwerkingen verlaagt. Daarom deden ze een pilot study waaraan twee dozijn mannen van 60–85 jaar meewerkten. De mannen waren gezond en hadden een testosteronspiegel tussen de 280 en de 500 ng/dl. Da's niet hoog, maar in deze groep nog wel normaal.

Een controlegroep van 8 mannen kreeg een placebo [PL]. De ene experimentele groep - die ook uit 8 mannen bestond - kreeg gedurende 5 maanden elke week een injectie met 100 mg testosteron-enantaat [structuurformule hierboven] [TE]. De andere experimentele groep van 8 mannen gebruikte dezelfde dosis testosteron in kuurtjes [MO]. Ze gebruikten een maand wel, en vervolgens een maand niet.

De figuren hieronder laten zien de continue testosterontherapie iets effectiever was dan de toediening in kuurtjes. Opvallend was wel dat de FSR [zeg maar: de aanmaak van spierweefsel] door de kuurtjes continu was verhoogd. De onderzoekers snappen niet waarom.


Testosterontherapie: kuurtjes versus non-stop


Toen de onderzoekers de bijwerkingen op een rijtje zetten ontstond geen duidelijk beeld.

De concentratie van het PSA [een merker voor de kans op prostaatkanker] in het bloed en de hematocrietwaarde [de stroperigheid; een merker voor de kans op hart- en vaatziekten] stegen een beetje minder bij de mannen die kuurden dan bij de mannen die continu testosteron gebruikten, maar dramatisch waren de verschillen tussen de groepen niet. Van de effecten van de twee wijzen van toediening op de concentratie cholesterol en triglyceriden in het bloed kun je helemaal geen chocola maken.


Testosterontherapie: kuurtjes versus non-stop


Testosterontherapie: kuurtjes versus non-stop


"Our data show that by raising testosterone concentrations from the lower half to the upper half of the normal range in a monthly cycled paradigm, skeletal muscle FSR remains consistently elevated in healthy older men", concluderen de onderzoekers.

"Thus, if monthly on/off cycles of testosterone can consistently increase muscle protein synthesis and lean body mass without an increase in side effects, then this paradigm offers a significant treatment for preventing sarcopenia in older men. However, larger and longer-term studies are needed to assess the cumulative effects of this dosing paradigm on efficacy, safety, and functions of daily living such as sexual function, vitality, and overall quality of life."

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2011 Nov;96(11):E1831-7.

Meer:
Dit blijft er hangen van een anti-ageing-kuur met testosteron en groeihormoon (10-1-2013)
Al na één injectie met testosteron is je cholesterolspiegel ontregeld (3-4-2012)
Dutasteride bij je testosteronkuur: waarom zou je? (11-3-2012)