12.03.2011

Testosterontherapie met een sterke lamp

Een uur gewoon zitten voor een sterke lamp. Endocrinologen uit Los Angeles denken dat mannen daarmee hun testosteronspiegel kunnen verhogen. Zeker weten doen ze het niet, maar hun onderzoek is veelbelovend.

Testosterontherapie met een sterke lamp
Er is een verband tussen melatonine en testosteron. Als aan het einde van de dag de melatoninespiegel stijgt, dan zakt de testosteronspiegel snel weg. Als aan het einde van de slaap de melatoninespiegel gaat dalen, piekt de aanmaak van testosteron. Die cyclus is noodzakelijk voor een gezonde testosteronspiegel.

In de donkere wintermaanden is ook overdag de melatoninespiegel wat hoger dan normaal. Dan is de testosteronspiegel bij veel dieren verlaagd.

Melatonine verdwijnt door licht. Licht activeert de enzymen die melatonine afbreken. Hoe het afbraakproces van melatonine [I] globaal verloopt zie je hieronder. De onderzoekers keken in de urine van hun proefpersonen naar de concentratie van de metaboliet 6-sulfatoxymelatonine [V].


Testosterontherapie met een sterke lamp


De onderzoekers deden een proef met gezonde mannen van 19-30 jaar. Ze maakten ze 5 dagen achtereen om 5 uur 's ochtends wakker en zetten ze toen 60 minuten voor een lichtbak met een kracht van 1000 lux. [Bright light] Ze herhaalden het experiment en stelden de mannen toen bloot aan gedimd rood licht van minder dan 10 lux. [Placebo light] Na de lichttherapie mochten de mannen weer slapen.

De figuur hieronder vertelt het effect van de lichtbehandeling op de gemiddelde LH-concentratie gedurende 24 uur. Sterk licht verhoogde de concentratie LH met 69.5 procent.


Testosterontherapie met een sterke lamp


Testosterontherapie met een sterke lamp


Testosterontherapie met een sterke lamp


Vlak na een licht behandeling [onset] vonden de onderzoekers fors meer 6-sulfatoxymelatonine [aMT6s] in de urine terug. Hoewel het verband fors is, durven de onderzoekers niet de conclusie aan dat lichttherapie de LH-spiegel verhoogt via de afbraak van melatonine.

De onderzoekers hebben niet gemeten of lichttherapie ook de aanmaak van testosteron verhoogt. Maar ze denken wel dat ze, in ieder geval in sommige groepen, lichttherapie als een vorm van hormoontherapie kunnen inzetten.

"The effects of light exposure on the LH secretion of normal volunteers should be replicated in depressed patients to elucidate the therapeutic effect of light exposure on the decreased LH levels and sexual dysfunctions of depression", schrijven ze. "Other applications deserve study, such as use of light for impotence or to trigger ovulation."

Bron:
Neurosci Lett. 2003 Apr 24;341(1):25-8.

Meer:
Dagje ouder? Koude douche beter voor je testosteronspiegel dan een warme (6-10-2010)
Onmiddellijk na gemiste avondmaaltijd daalt testosteronspiegel (24-8-2010)
Uur extra slaap verhoogt testosteronspiegel met 12 procent (27-3-2010)