20.03.2011

Testosteronverhoger Basella alba activeert ook aromatase

In Afrikaanse en Aziatische landen eten mensen de bladgroente Basella alba en de cultivar Basella alba rubra. In Cameroon gebruiken kruidengenezers extracten van die plant als libidostimulerend middel en als vruchtbaarheidsmedicijn. Onderzoekers van de University of Yaounde ontdekten dat die extracten wel eens zouden kunnen werken.

Testosteronverhoger Basella alba activeert ook aromatase
Basella alba zit inmiddels in legio testosteronverhogende supplementen. Voor de werking van die producten hebben de onderzoekers niet hard bewijs, al maakt hun onderzoek het wel aannemelijk dat die supplementen iets kunnen doen. De onderzoekers deden proeven met cellen uit de testes van ratten, niet met mensen. De onderzoekers gebruikten trouwens extracten op methanolbasis.

Allereerst ontdekten de onderzoekers dat de extracten veilig waren. In concentratie van 10 en 100 microgram/ml stierven de cellen niet.

In de tweede plaats ontdekten de onderzoekers dat de Basella albaextracten verhoudingsgewijs minder bijdroegen aan de verhoging van de testosteronspiegel naarmate de concentratie hCG hoger was. Pal hieronder zie je het effect op de aanmaak testosteron door de cellen, daaronder het effect op de aanmaak van estradiol.


Testosteronverhoger Basella alba activeert ook aromatase


Testosteronverhoger Basella alba activeert ook aromatase


Testosteronverhoger Basella alba activeert ook aromatase


De werkzame concentratie was 10 microgram/ml extract. Die concentratie verhoogde ook de aanmaak van aromatase door de cellen.

Voor een extract dat de interesse in seks moet verhogen is dat een goede zaak, aldus de onderzoekers. Seksuele interesse neemt toe naarmate er meer androgene hormonen aromatiseren.

"The traditional use of Basella alba in the treatment of male infertility and sexual asthenia could be due to its capacity to stimulate not only androgens production, but also estrogens, thus maintaining the androgen estrogen balance necessary for normal male reproductive function", concluderen de onderzoeker.

We denken niet dat Basella alba-extracten in de praktijk de aanmaak van estradiol zo sterk kunnen verhogen dat ze bijwerkingen veroorzaken. De werkzame concentratie van 10 microgram/ml is hoog voor plantaardige componenten - die het lichaam tussen twee haakjes waarschijnlijk ook niet goed opneemt. We denken niet dat menselijke supplementenslikkers die concentratie kunnen halen.

Bron:
Int J Mol Sci. 2011 Jan 14;12(1):376-84.

Meer:
Sterke natuurlijke anti-oestrogenen in Brassaiopsis glomerulata (4-3-2011)
Het viagra-effect van testosteronbooster Bulbine natalensis (11-2-2011)
Flavonoid in Horny Goat Weed verhoogt testosteronspiegel (30-10-2010)