Opgeladen: 30-12-2015
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Overgewicht
Translation: Too much body fat makes influenza deadlier (25-1-2016)

Teveel lichaamsvet maakt influenza dodelijker

Als er ooit nog eens echt smerig griepvirus deze kant op komt, dan hebben de vaste bezoekers van deze webstek een streepje voor. Hun fraaie vetpercentage vermindert de kans dat zij als gevolg van influenza [zoals griep officieel heet] zullen bezwijken. Dat suggereert een dierstudie die voedingswetenschappers van de University of North Carolina in 2007 publiceerden in de Journal of Nutrition.

Een vette ontsteking
Als je fiks te zwaar bent is je immuunsysteem ontregeld. Dat komt waarschijnlijk omdat vetlagen niet tegelijkertijd groot en gezond kunnen zijn. Grote vetlagen zijn aan het rotten. Vetcellen die teveel vet hebben opgeslagen gaan dood, en moeten door immuuncellen worden opgeruimd. Daarom vind je in het bloed van obese mensen verhoogde concentraties van ontstekingsfactoren als IL-6 and TNF-alpha.

De onderzoekers vroegen zich af of door die ontregeling van het immuunsysteem het lichaam kwetsbaarder wordt voor influenzavirussen.

Studie
De onderzoekers verdeelden C57BL/6J-muizen in twee groepen. De ene groep kreeg 22 weken achtereen met voer waaraan suiker en vet was toegevoegd. De dieren in die groep werden dus dik. De andere groep kreeg normaal voer, en bleef slank.

Toen de 22 weken voorbij waren infecteerden de onderzoekers de muizen met een agressief influenzavirus.

Resultaten
Tien dagen na de besmetting met het influenzavirus was maar liefst 42 procent van de vetgemeste muizen niet meer in leven. Van de slanke proefdieren overleed slechts 5.5 procent. Dat betekent dat het griepvirus bijna zeven keer dodelijker was voor de dikke muizen van voor de slanke.


Teveel lichaamsvet maakt influenza dodelijker


Drie dagen na de besmetting met het influenzavirus haalden de onderzoekers immuuncellen uit de longen van de muizen, en stopten die in verschillende concentraties [E:T] in reageerbuizen bij kankercellen. Normaliter vallen de Natural Killer-cellen [in dit geval waren die van het type CD3-DX5+] die kankercellen aan, en dat gebeurde nu ook. Je ziet linksonder dat de Natural Killer-cellen meer kankercellen uitschakelden bij de slanke muizen dan bij de muizen die waren vetgemest.


Teveel lichaamsvet maakt influenza dodelijker


In ieder geval een deel van verklaring zie je rechtsboven. Drie dagen na de besmetting met het influenzavirus waren er minder Natural Killer-cellen in de longen van de vetgemeste muizen aanwezig dan in de longen van de slanke proefdieren.

Conclusie
"The importance of the current findings is underscored by the fact that millions of people worldwide are affected by influenza infection every year and the universal prevalence of obesity has reached epidemic proportions", schrijven de onderzoekers. "In this study, we found that obesity led to dysregulated innate immune responses to influenza infection and increased mortality."

"Because the innate immune response also activates and polarizes the appropriate cell mediated response, these data indicate that overall immune function may be affected by obesity. Furthermore, these data suggest that, in addition to influenza infection, obesity may increase susceptibility to other viral infections by way of immune system dysregulation."

Bron:
J Nutr. 2007 May;137(5):1236-43.

Meer:
Sneller over je verkoudheid heen dankzij fikse dosis zink (22-5-2015)
Door suppletie met goji richt influenzavirus minder schade aan (4-4-2014)
Cranberry brengt immuunsysteem in stelling tegen verkoudheid en griep (20-12-2013)


Sterke spieren, sterk immuunsysteem
Krachttraining remt de veroudering van het immuunsysteem.

Goede nachtrust beschermt tegen verkoudheid
Mensen die goed slapen worden, na blootstelling aan een verkoudheidsvirus, tot zes keer minder vaak verkouden dan mensen met slaapproblemen.

Slaap versnelt genezing na virusinfectie
Als je geveld bent door een virus, versnel je het genezingsproces als je goed slaapt.