|
Theacrine, het milde broertje van cafeïne
Voor sporters die trillerig, nerveus en opgejaagd worden van ordinaire cafeïne ligt er sinds kort een alternatief in de webwinkels. Het heet theacrine, en volgens de dierstudies en gesponsorde humane studies die we lazen werkt het - zonder de bijwerkingen die kleven aan cafeïne. Bovendien lijkt het erop dat theacrine veilig is.
Theacrine
Theacrine versus cafeïne
Je vindt theacrine in supplementen vooral in combinatie met andere stimulerende stoffen. Theacrine kan de werking van die stoffen versterken omdat het hun oplosbaarheid, en daarmee ook hun opneembaarheid, vergroot. Cafeïne doet dat ook, maar theacrine doet het vijf keer beter. [Mutat Res. 1977;39(3-4):297-315.]
Purus Labs stopt theacrine samen met cafeïne, citrusextract en rauwolscine in TheaTrim. In 2015 verscheen een humane studie waarin dat supplement proefpersonen mentaal niet beter liet presteren, maar ze wel energieker liet voelen. [Nutrients. 2015 Nov; 7(11): 9618–9632.]
Als je de gegevens uit dierstudies extrapoleert naar mensen, dan heeft theacrine, anders dan cafeïne, in de doseringen die je vindt in bodybuildingsupplementen een pijnstillende werking. [Fitoterapia. 2010 Sep;81(6):627-31.]
Een ander verschil tussen theacrine en cafeïne is dat cafeïnesuppletie al na zeven dagen beduidend minder goed werkt. Zoals we hierboven al vertelden werkt cafeïne doordat het receptoren voor adenosine saboteert. Adenosine is een stof die cellen vertelt dat ze het wat rustiger aan kunnen doen. Door toediening van adenosine maakt het lichaam echter extra adenosine-receptoren aan, waardoor de stmulerende werking van cafeïne vermindert. Op de één of andere manier gebeurt dat in dierstudies niet door toediening van theacrine.
Pilot study
Het supplement bleef in die periode werkzaam. Gewenning trad kennelijk niet op. De proefpersonen rapporteerden tot zes uur na inname minder vermoeidheid, minder stress, meer libido, meer zin om te trainen, meer concentratie en meer energie.
In vergelijkbare studies waarin proefpersonen cafeïne krijgen treedt na enkele uren wel eens een rebound op, en voelen proefpersonen zich soms ronduit beroerd. Dat lijkt niet te gebeuren na toediening van theacrine.
Grotere studie
De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat theacrine gevaarlijk was voor de lever, het immuunsysteem of hart en bloedvaten. Effecten op de lichaamssamenstelling vonden ze evenmin.
T1 = voordat de suppletie begon, T2 = na 4 weken suppletie, T3 = na 8 weken suppletie; PL = placebo, LD = 200 milligram theacrine per dag, HD = 300 milligram theacrine per dag.
Suppletie met theacrine leidde dus niet tot een afname van de vetmassa. Op basis van deze studie kun je dus je vraagtekens zetten bij het gebruik van theacrine in afslanksupplementen. De stof is kennelijk beter geschikt voor preworkoutproducten.
Bron:
|
|