13.04.2015

Tijdens afslankdieet houdt capsaicin metabolisme hoog

Een afslankdieet verloopt waarschijnlijk een beetje vlotter als je bij je maaltijden een gram chilipoeder inneemt. Volgens een humane studie die Maastrichtse voedingswetenschappers publiceerden in PLoS One voorkomt suppletie met capsaicin - de voornaamst actieve stof in chilipoeder - dat je metabolisme inzakt als je beknibbelt op de calorieën.

Capsaicin
Capsaicin
Capsaicin [structuurformule hiernaast] is de voornaamste stof waarin rode peper zijn hete smaak dankt. In het lichaam interacteert capsaicin met de vanilloidreceptor, en verhoogt daardoor de stofwisseling. Om die reden hopen voedingswetenschappers dat capsaicin een natuurlijk middel is tegen overgewicht.

Studie
De Maastrichtenaren vroegen zich af of capsaicin het effect van een caloriearm dieet op vetverlies kan vergroten. Zij gebruikten voor hun experimenten 19 gezonde proefpersonen, en gaven die bij hun maaltijden capsaicin. De onderzoekers gebruikten rode chilipoeder van McCormick. Daarin zat per gram 2.45 milligram capsaicin, 0.28 mg nordihydrocapsaicin en 1.44 mg dihydrocapsaicin.

Per maaltijd kregen de proefpersonen 1.03 gram chilipoeder - goed voor 2.56 milligram capsaicin. Niet iedereen reageert goed op zo'n hoeveelheid. De onderzoekers selecteerden daarom proefpersonen die in hun dagelijkse leven geregeld rode peper gebruikten.

De onderzoekers lieten hun proefpersonen 4 keer een periode van 36 uur doorbrengen in een respiratiekamer, zodat ze konden zien hoeveel energie de proefpersonen verbruikten.

Bij de ene gelegenheid consumeerden de proefpersonen per dag 100 procent van de hoeveelheid energie die ze verbruikten, en slikten ze geen capsaicin. Bij een andere gelegenheid consumeerden de proefpersonen evenveel energie, maar slikten ze bij elke grote maaltijd capsaicin.

Bij een derde gelegenheid consumeerden de proefpersonen per dag 75 procent van de hoeveelheid energie die ze verbruikten, en slikten ze geen capsaicin. Bij een andere gelegenheid consumeerden de proefpersonen even weinig energie, maar slikten ze bij elke grote maaltijd capsaicin.

Resultaten
De calorierestrictie verlaagde de totale hoeveelheid energie die de proefpersonen verbruikten, maar capsaicin reduceerde die afname van het energieverbruik.


Tijdens afslankdieet houdt capsaicin je metabolisme hoogToen de proefpersonen slechts 75 procent van hun caloriebehoefte consumeerden en geen capsaicin slikten, gingen ze volgens de statistiekprogramma's van de onderzoekers niet significant meer vet verbranden. Slikten de proefpersonen capsaicin bij hun maaltijden, dan was de toename van de verbranding van vet wel statistisch significant.


Tijdens afslankdieet houdt capsaicin je metabolisme hoogBloeddruk
Suppletie met capsaicin verhoogde de bloeddruk niet.

Conclusie
"In an effectively 20.5 percent negative energy balance, consumption of 2.56 mg capsaicin per meal supports negative energy balance by counteracting the unfavorable negative energy balance effect of decrease in components of energy expenditure", resumeren de onderzoekers. "Moreover, consumption of 2.56 mg capsaicin per meal promotes fat oxidation in negative energy balance and does not increase blood pressure significantly."

Bron:
PLoS One. 2013 Jul 2;8(7):e67786.

Meer:
Op dieet? Capsaicin houdt je testosteronspiegel hoog (14-10-2012)