13.02.2015

Tijdens bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly aanmaak van testosteron op peil

Een tijdje terug schreven we over een Iraanse dierstudie, waarin suppletie met Royal Jelly deels voorkomt dat anabole steroïden de kwaliteit van spermacellen aantastten. Dezelfde onderzoekers toonden in een andere dierstudie aan dat Royal Jelly ook de aanmaak van testosteron tijdens het gebruik van anabole steroïden op peil houdt.

Studie
Oxymetholone
De onderzoekers gaven mannelijke muizen 4 weken elke dag 5 mg oxymetholone [structuurformule hiernaast] per kg lichaamsgewicht via de orale route. Het humane equivalent van die dosis, als we even uitgaan van een bodybuilder die 100 kg weegt, is 50 mg oxymetholone per dag. Een heel errrug bescheiden anabolenkuurtje, dus.

De helft van de muizen in deze groep kreeg ook 100 mg Royal Jelly per kg lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die dosis is, als we gemakshalve weer uitgaan van onze bodybuilder van 100 kg, een gram Royal Jelly per dag.

Een andere groep muizen kreeg geen oxymetholone. Ook in deze groep kreeg de helft van de proefdieren Royal Jelly.

Resultaten
Oxymetholone verminderde aan concentratie testosteron in het bloed van de muizen [OXM], zagen de onderzoekers toen de 4 weken voorbij waren. Suppletie met Royal Jelly kon de daling van testosteronspiegel door oxymetholone bijna volledig voorkomen.


Tijdens bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly aanmaak van testosteron op peil


Oxymetholone verminderde in de testes de activiteit van het beschermende enzym catalase [CAT]. Als gevolg daarvan konden agressieve moleculen meer vetzuren in cellen peroxideren, en steeg de concentratie malondialdehyde [MDA]. Royal Jelly stak daar een stokje voor.


Tijdens bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly aanmaak van testosteron op peil


Tijdens bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly aanmaak van testosteron op peil


In de muizen die alleen oxymetholone hadden gekregen was het aantal mononuclear immune cells in de testes toegenomen. Dat wijst op sloopwerk van het immuunsysteem in het niet langer actieve weefsel van de testes. Suppletie met Royal Jelly verminderde de toename van het aantal mononuclear immune cells.Slot
Volgens gegevens van dezelfde onderzoekers beschermt Royal Jelly trouwens ook de aanmaak van zaadcellen in muizen die oxymetholone krijgen. [Avicenna J Phytomed. 2014 Jan;4(1):43-52.]

Bron:
Iranian Journal of Toxicology 06/2014; 8(25):1073-1080.

Meer:
Tijdens lichte anabolenkuur houdt Royal Jelly zaadcellen gezond (12-2-2015)
Taurine beschermt de testes van anabolengebruikers (7-1-2015)
Vitamine C en E beschermen testes tijdens anabolenkuur (9-12-2013)