12.02.2015

Tijdens lichte anabolenkuur houdt Royal Jelly zaadcellen gezond

Farmacologische bodybuilders kunnen het negatieve van hun anabole steroïden op hun vruchtbaarheid verminderen door suppletie met Royal Jelly. Dat ontdekten de universiteit van Urmia in Iran. Als je de Iraanse dierstudie extrapoleert naar mensen, dan lijken de resultaten nog het meest van toepassing op gebruikers van lichte doses anabolica.

Studie
De onderzoekers gaven mannelijke muizen vijf weken elke dag 4.6 mg stanozolol per kg lichaamsgewicht via de orale route. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 50 mg stanozolol per dag. Een mild jaren zestig-kuurtje, dus.

De helft van de muizen in deze groep kreeg ook 100 mg Royal Jelly per kg lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer een gram Royal Jelly per dag.

Een andere groep muizen kreeg geen stanozolol. Ook in deze groep kreeg de helft van de proefdieren Royal Jelly.

Resultaten
Toen de vijf weken voorbij waren bestudeerden de onderzoekers de zaadcellen van de muizen. Stanozolol had het aantal zaadcellen [sperm count] verminderd, het percentage bewegingloze zaadcellen [immotile sperm cells] verhoogd en het percentage zaadcellen met beschadigd DNA verhoogd. Royal Jelly kon die effecten verzachten en soms zelfs opheffen.


Tijdens lichte anabolenkuur houdt Royal Jelly zaadcellen gezond


De toediening van stanozolol zorgde bovendien voor een toename van het aantal dode spermacellen, suppletie met Royal Jelly verzachtte dat effect. Dat zie je hieronder.

Control = geen stanozolol, geen Royal Jelly; ST = stanozolol; RJ = Royal Jelly.


Tijdens lichte anabolenkuur houdt Royal Jelly zaadcellen gezond


De onderzoekers brachten tenslotte de zaadcellen van de muizen in contact met eicellen, en monitorden vervolgens of de zaadcellen de eicellen konden bevruchten. De behandeling met stanozolol verminderde de kans op bevruchting, toediening van Royal Jelly hief dat effect grotendeels op.


Tijdens lichte anabolenkuur houdt Royal Jelly zaadcellen gezond


Conclusie
De onderzoekers hopen dat Royal Jelly de negatieve effecten van anabole steroïden op de testes kan verminderen, en pleiten voor verder onderzoek.

Binnenkort meer.

Bron:
Iran J Reprod Med. 2015 Jan;13(1):15-22.

Meer:
Taurine beschermt de testes van anabolengebruikers (7-1-2015)
Vitamine C en E beschermen testes tijdens anabolenkuur (9-12-2013)
Telfairia occidentalis beschermt testes tijdens anabolenkuur (2-9-2013)