20.06.2013

Tongkat Ali heeft geen effect op prostaat

Tongkat Ali
Suppletie met Tongkat Ali verhoogt de concentratie testosteron in zowel dierstudies als humane studies, en verhoogt de libido. Als een supplement dat doet, dan ben je misschien beducht voor klassieke androgene bijwerkingen, zoals een vergroting van de prostaat en het krimpen van de testes. Niet nodig, zeggen onderzoekers van de University of the Western Cape in Zuid-Afrika.

In hun dierstudie, die is verschenen in Andrologia, gaven de onderzoekers mannelijke volwassen ratten gedurende 14 dagen elke dag 200 of 400 mg Tongkat Ali-extract per kg lichaamsgewicht. De onderzoekers gebruikten het Physta-extract. Dat is een product van hun sponsor, Biotropics Malaysia. De manier van toediening was oraal.

De gebruikte doses waren, omgerekend naar mensen, astronomisch en wellicht gevaarlijk. Het humane equivalent van de low dose kwam neer op 3-4 gr Tongkat-Ali-extract per dag, de high dose op 12-16 gr extract per dag. Don't try this at home, folks.

De onderzoekers keken in hun studie vooral naar de effecten op de zaadkwaliteit van de proefdieren. Die ging op alle fronten vooruit door suppletie met Tongkat Ali. De concentratie zaadcellen nam toe, en de zaadcellen waren vitaler, beweeglijker en hadden minder mitochondriale afwijkingen.

De dieren vielen een beetje af door de suppletie en verloren buikvet [Omentum fat]. Hoewel de dieren die de hoge dosis Tongkat Ali kregen bijna een derde van hun buikvet verloren, was dat effect niet statistisch significant.


Tongkat Ali heeft geen effect op prostaat


Tongkat Ali heeft geen effect op prostaat


Bij de lage concentratie Tongkat Ali gebeurde er in de 14 weken dat de studie duurde niets met de testosteronspiegel; bij de hoge concentratie steeg die met 30.2 procent. Bij zo'n effect ben je misschien beducht voor androgene bijwerkingen, maar je ziet in de grafiek hieronder dat die schitteren door afwezigheid.

De prostaat [Pros] was, toen de 14 dagen waren afgelopen, zowel bij de ratten die de 200 mg-dosis Tongkat Ali kregen [LD] als bij de dieren die de 400 mg-dosis [HD] kregen een beetje kleiner dan in de controledieren [Ctrl]. Ongeveer hetzelfde was het geval met de zaadblaasjes [Epid].

De testes [Test] van de dieren krompen niet door de suppletie.


Tongkat Ali heeft geen effect op prostaat


Klik op de figuur hierboven voor een grotere versie.

De therapeutische doses van Tongkat Ali liggen in de orde van enkele honderden milligrammen per dag. Als de megadoseringen in deze dierstudie geen androgene bijwerkingen hebben, dan hebben therapeutische doseringen dat waarschijnlijk ook niet, schrijven de onderzoekers.

"Taken together, this makes this traditional remedy an alternative option in treating and managing idiopathic male infertility", besluiten de Zuid-Afrikanen. "Given the observed testosterone-enhancing effects in the present study, Tongkat Ali may further provide relief to seniors suffering from ageing males' symptoms, thereby improving the quality of life of these patients."

Bron:
Andrologia. 2013 Mar 6. doi: 10.1111/and.12082. [Epub ahead of print].

Meer:
Minder cortisol en meer testosteron door 200 mg Tongkat Ali per dag (16-6-2013)
Het effect van Tongkat Ali op gezonde mannen (12-6-2013)
Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel van vijftigers (10-6-2013)