15.08.2014

Topsport verlengt het leven

Door al die berichten over drugs, doping, overtraining en ongelukken in de topsport zou je verwachten dat topsporters minder lang leven dan gewone stervelingen, maar volgens bewegingswetenschappers van de University of Zaragoza in Spanje leven topsporters juist langer dan normaal. Dat schrijven de Spanjaarden in Mayo Clinic Proceedings.

Lichaamsbeweging & longevity
Topsport verlengt het leven
Beweging is goed, en meer beweging betekent in bijna alle studies een langer en een gezonder leven. Wetenschappers zijn er echter nog niet over uit of beweging met een hoge intensiteit ook gezond is. Om het wat preciezer te zeggen: dat een beetje intensief bewegen gezond is, dat staat wel vast. Maar of veelvuldig met een hoge intensiteit bewegen gezond is, dat staat nog ter discussie.

Een manier om het gezondheidseffect van veelvuldig intensief bewegen te besturen is natuurlijk het volgen van grote groepen topsporters. Dan pak je natuurlijk ook het effect van andere leefstijlfactoren mee. Maar je moet natuurlijk ergens beginnen, niet waar?


Topsport verlengt het leven


Langer leven
De Spanjaarden gebruikten studies over onder meer voetbalspelers en deelnemers aan de Tour de France en de Olympische Spelen. In totaal hadden de Spanjaarden de gegevens van 42.807 atleten. De sterftekans van de sporters was een derde minder dan die van de gehele bevolking, ontdekten de onderzoekers.


Topsport verlengt het leven


Topsporters overleden minder vaak door hart- en vaatziekten, ontdekten de onderzoekers. Dat is niet opzienbarend, want uit praktisch alle gegevens blijkt dat beweging beschermt tegen dodelijke hartaanvallen en beroertes. Een weinig opmerkelijker is de ontdekking dat topsport ook de kans op dood door kanker vermindert.


Topsport verlengt het leven


Conclusie
"The evidence available indicates that elite athletes (mostly men) live longer than the general population, which suggests that the beneficial health effects of exercise, particularly in decreasing CVD and cancer risk, are not necessarily confined to moderate doses", concluderen de onderzoekers.

"Future studies might elucidate whether the present high demands of professional sports participation also translate into an actual longevity and health benefit."

Bron:
Mayo Clin Proc. 2014 Sep;89(9):1195-200.

Meer:
Ondanks anabolengebruik worden topsporters net zo oud als gewone mensen (19-9-2013)
Wielrenners Tour de France leven zes jaar langer (9-9-2013)
Golfers leven vijf jaar langer (4-6-2008)