09.12.2014

Trenbolone verhoogt misschien kans op ziekte van Alzheimer

Bodybuilders die het anabole steroid trenbolone gebruiken verhogen misschien hun kans op de ziekte van Alzheimer. Dat angstige vermoeden hebben de moleculaire wetenschappers Fucui Ma en Daicheng Liu van Shandong Normal University in China. Ma en Liu injecteerden muizen met trenbolone, en zagen vrijwel direct in hersenen dingen gebeuren waarvan neurologen doorgaans wakker liggen.

Alzheimer voor anabolengebruikers
Trenbolone
Net als je spieren bestaan je hersenen uit cellen. Op het eerste gezicht zijn hersencellen minder nuttig dan spiercellen, want je kunt ze niet aanspannen en er geen gewichten mee optillen. Maar goed, dankzij hersencellen weet je wel hoeveel gram eiwit er in een vier ons biefstuk zit en kun je je tijdens je workouts herinneren hoeveel sets je al hebt gedaan, en weet je dus ook hoeveel je er nog moet doen. Kijk. Da's toch ook nuttig?

Je hersencellen kunnen informatie vasthouden en verwerken doordat ze voortdurend nieuwe connecties met elkaar kunnen maken. Daarbij speelt het eiwit amyloid precursor protein [APP] een belangrijke rol. Als je het precies wilt weten: APP is een type I transmembrane protein.

Enzymen knippen APP in stukken, en als dat goed gaat werken je hersencellen naar behoren. Maar als die enzymen slordig werken - door ongelukkige genen of foute omgevingsfactoren - ontstaan er giftige stukjes eiwit. De meest riskante is amyloid-beta-42. Die hoopt zich op in de hersenen, vormt plaques en helpt op de langere termijn hersencellen om zeep. De hersenen van mensen die zijn overleden aan Alzheimer zitten vol met amyloid-beta-42, en dus denken de meeste neurologen dat amyloid-beta-42 de veroorzaker van Alzheimer en verwante vormen van dementie is.

Studie
Testosteron en zijn metabolieten estradiol en DHT beschermen tegen Alzheimer. Vandaar dat Ma en Lui zich afvroegen wat voor effect trenbolone heeft op het ontstaan van amyloid-beta-42. Ze injecteerden muizen in 48 uur 5 keer met trenbolone. Het humane equivalent van de doses die de onderzoekers hanteerden liep op tot 0.85 mg per kg lichaamsgewicht.

Resultaten
In de hersenen van de mannelijke ratten stapelde het amyloid-beta-42 zich op. De grafiek hieronder heeft betrekking op een tijdspanne van 48 uur.


Trenbolone verhoogt misschien kans op ziekte van Alzheimer


Trenbolone verhoogt misschien kans op ziekte van AlzheimerDe Chinezen deden ook proeven met hersencellen, die ze 48 uur blootstelden aan 100 nanomol trenbolone [TB]. Toevoeging van antiandrogenen als flutamine [Flu] verminderde de opstapeling van amyloid-beta-42. De aantasting van de hersenen door trenbolone is dus het gevolg van zijn androgene werking.

Combinatie van trenbolone en DHT versterkte de opstapeling van amyloid-beta-42.

Conclusie
"Since damages of neurons may occur much earlier than the clinical symptoms of neurodegenerative disorders, exposure to trenbolone should be regarded as a high risk environmental factor in Alzheimer's disease onset", schrijven de onderzoekers. Ze pleiten voor verder onderzoek.

Bron:
Toxicol Appl Pharmacol. 2014 Nov 25. pii: S0041-008X(14)00422-0. doi: 10.1016/j.taap.2014.11.007. [Epub ahead of print].

Meer:
Waarom rokende trenbolone-gebruikers nog vaker kanker krijgen (4-7-2012)
Wat we niet weten over trenbolone (26-9-2003)