12.07.2005

Tribulus doet niets met testosteronspiegel

Supplementen met het extracten van het plantje Tribulus terrestris verhogen de aanmaak van testosteron, androstenedione en het stuurhormoon LH niet. Dat blijkt uit een Bulgaarse humane studie die is verschenen in de Journal of Ethnopharmacology.

De Bulgaren gaven 21 gezonde mannen elke dag tien (TT1 in de figuren) of twintig milligram (TT2) Tribulusextract per kilo lichaamsgewicht, vier weken lang. De inname was verdeeld over drie momenten per dag.

Tijdens het experiment bepaalden de onderzoekers op zes verschillende dagen de concentraties van testosteron, de testosteronprecursor androstenedione en het stuurhormoon LH in het bloed van de proefpersonen. De resultaten staan hieronder.


Tribulus doet niets met testosteronspiegel


Tribulus doet niets met testosteronspiegel


Tribulus doet niets met testosteronspiegel


Volgens de supplementenindustrie verhoogt Tribulus de aanmaak van testosteron. Tribulus bevat protodioscin, zeggen ze, en protodioscin zet om in DHEA, de precursor van androstenedione. Met die bewering is iets merkwaardigs aan de hand. Het onderzoek waaruit het zou blijken is nooit gepubliceerd.

De Bulgaren denken dat die onderzoeksgegevens komen uit de grote duim van de onderzoekers. Ze formuleren het netjes: "On the basis of the results from our research and current knowledge of androgen metabolism and action we found this observation controversial." Want als protodioscin iets zou doen met DHEA, dan hadden de Bulgaren iets moeten zien gebeuren met de concentratie androstenedione.

Of krachtsporters meer spierkracht ontwikkelen door Tribulus is wel eens onderzocht. Ook daar kwam helemaal niks uit.

Bron:
J Ethnopharmacol. 2005 Oct 3;101(1-3):319-23.