Opgeladen: 15-11-2015
Opgepoetst: 15-11-2015
Opgeborgen in: Zittende leefstijl
Translation: Watching TV is soooo bad for you (29-2-2012)

TV-kijken is zooooo slecht

Zo gezond als bewegen is, zo ongezond is TV-kijken. Het wordt steeds duidelijk dat we met elk uur dat we inactief voor de TV doorbrengen onze kans op kanker, hartaanvallen en sterfte verhogen, ook als we dagelijks intensief sporten. Tot die conclusie komen epidemiologen van het Amerikaanse National Cancer Institute in een studie waarvoor ze een kwart miljoen Amerikanen van 50-71 jaar 8.5 jaar volgden.

Zitten
Uit eerdere studies was al gebleken dat perioden van inactiviteit - anders dan slapen - ongezond zijn. Niet omdat bewegen gezond is, maar omdat er tijdens inactiviteit dingen in je lichaam gebeuren waardoor de kans op ziekte toeneemt.

Als je TV-kijkt ben je onnatuurlijk passief. Als je aan tafel zit en praat beweeg je. Als je slaapt beweeg je. Maar als je TV-kijkt vertoon je een gedrag dat Homo sapiens eigenlijk alleen vertoont als we zijn getroffen door een verlammend gif dat bewoners van het tropisch regenwoud winnen uit de afscheidingen van een stinkende roodkleurige kikker. Of als we zijn gestorven.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat elk uur moderate-vigorous physical activity de kans op sterfte verminderde. Da's oud nieuws. Maar ze ontdekten ook dat binnen de groep mensen die veel bewegen elk uur dat veelbewegers dagelijks doorbrengen voor de buis hun kans op sterfte verhoogt. En dat was redelijk nieuw.


TV-kijken is zooooo slecht


Amerikanen die meer dan 7 uur (!) per dag TV-keken hadden 60 procent meer kans om te overlijden dan Amerikanen die dagelijks minder dan 1 uur TV-keken. De kans op een dood door een hartaanval of beroerte was bij de heavy TV consumers 85 procent hoger, de kans op dood door kanker 22 procent.

Conclusie
"Strong public health messages that encourage reductions in sedentary time are an important additional lever that has yet to be forcefully pulled in the effort to increase overall physical activity levels in the population and to reduce disease risk", schrijven de onderzoekers. "Adults should be encouraged to reduce time spent in sedentary behaviors, when possible, in favor of more active pursuits and to participate in moderate-vigorous physical activity at recommended levels."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2012 Feb;95(2):437-45.

Meer:
Hoe minder je zit, hoe ouder je wordt (9-4-2009)


Je spieren verliezen het vermogen om vet te verbranden door zittende leefstijl
Fundamenteel onderzoek.

Staan is gezonder dan zitten
Staan is gezond, en beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten.

Elk uur dat je dagelijks voor de TV zit maakt je middel 2 cm wijder
Humane studie.