29.10.2011

Twaalf weken kuren met 3 mg ostarine per dag

De opvolgers van de anabole steroïden heten SARMs, en de ontwikkeling daarvan is al ver gevorderd. De geestelijk vader van de SARMs, James Dalton, publiceerde onlangs een studie waarin hij de SARM ostarine uitprobeerde op 120 gezonde mannen en vrouwen. Helemaal zonder bijwerkingen was het nieuwe middel niet, maar werken deed het.

SARMs passen in de androgeenreceptor, maar hebben geen steroidstructuur. De enzymen die anabole steroïden veranderen in verbindingen met allerlei ongewenste effecten kunnen daarom helemaal niets met SARMs. Dat betekent dat ze minder bijwerkingen hebben. Hopen wetenschappers.

James Dalton, de oprichter van GTx, is de grote man op het gebied van SARMs. Hij en zijn medewerkers maakten andarine, dat in de chemische sport ook wel bekend staat als S4 [structuurformule hieronder rechts]. Ze maakten ook ostarine, dat je misschien ook kent als GTx-024, MK-2866 of enobosarm [structuurformule hieronder links]. Net als andarine is ostarine inmiddels opgedoken in de chemische sport. Duitse onderzoekers vonden het in preparaten die webshops open en bloot verkochten.


Twaalf weken kuren met 3 mg ostarine per dag


Twaalf weken kuren met 3 mg ostarine per dag


In de dosering van 3 mg verhoogde ostarine de vetvrije massa met 1.4 kg. Dat effect was statistisch significant. Ostarine verhoogde daarnaast de power die de proefpersonen ontwikkelden op een stair-climber. De proefpersonen trainden niet.

De vetmassa nam in de 3mg-groep licht af met 300 gram. Ook dat effect was statistisch significant.

Artsen hopen dat SARMs de lichaamseigen aanmaak van testosteron bij mannen niet onderdrukken. Uit de onderstaande tabel - die alleen betrekking heeft op de mannen in de studie - hieronder blijkt dat ostarine dat toch een beetje doet. Een heel klein beetje.


Twaalf weken kuren met 3 mg ostarine per dag


Twaalf weken kuren met 3 mg ostarine per dag


Ostarine verlaagt de spiegel van het 'goede cholesterol' HDL. Ook dat effect is niet erg sterk, maar in een bespreking van Daltons studie maken twee Duitse specialisten zich er toch een beetje zorgen over. [J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2011 Sep;2(3):121-123.] "The HDL decrease is still of some concern as this is a proof that there are still unwanted side and not tissue-selective effects of this novel non-steroidal selective androgen modulator", schrijven ze.

Ostarine van GS
Waarschijnlijk belast ostarine, net als 17-alpha-methyl-anabolen, toch de lever in meer of mindere mate. In Daltons onderzoek steeg bij twintig procent van de proefpersonen de concentratie van het enzym alanine-aminotransferase [ALT]. Een hoge ALT-spiegel kan wijzen op leverschade.

Dalton keek tenslotte ook of vrouwen meer lichaamsbeharing kregen door ostarine. Dat was niet het geval.

"GTx-024 provides beneficial anabolic effects on total lean body mass and physical function without the adverse consequences often seen with testosterone and other anabolic steroids", concludeert de studie. "These data support the development of GTx-024 for treatment and prevention of muscle wasting in patients with chronic diseases."

Bron:
J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2011 Sep;2(3):153-161.

Meer:
Lab vindt ondergedoseerde Aicar, GW1516 en MK-2866 op zwarte markt (13-5-2011)
Straf spul, die nieuwe SARM van Radius (21-9-2010)
Mercks nieuwe anabole steroïde: MK-0773 (14-6-2010)