27.09.2012

Ursolic acid is een universeel sportsupplement

Ursolic Acid
Supplementenbedrijven hebben ursolic acid op de markt gebracht als bodybuildingsupplement. Met reden, want in dierstudies stimuleert de verbinding, die van nature in de schil van appels zit, de ontwikkeling en groei van spiercellen. Maar de ontdekkers van de anabole werking van malol, zoals ursolic acid ook wel heet, vertellen in een nieuwe studie dat hun verbinding ook de vetverbranding stimuleert en het uithoudingsvermogen verbetert. Ursolic acid is een universeel sportsupplement.

De ontdekkers hebben het bedrijfje Emmyon opgericht, dat zich volgens de nog onvoltooide webstek gaat richten op manieren om spierafbraak te stoppen. [emmyon.com] De onderzoekers hebben bovendien patent op het gebruik van ursolic acid als spierversterker aangevraagd. Als straks dat patent door de molen is, dan zou het zomaar kunnen dat al die razend interessante supplementen met ursolic acid uit de webshops verdwijnen. Deze hamstertip krijgt jelui zomaar van Ergogenics, helemaal gratis en voor niks.

In juni 2012 publiceerden de moleculaire wetenschappers van de University of Iowa een dierstudie in PLoS One met een berg aan gegevens. De publicatie fungeerde trouwens als onderbouwing van het patent dat nu ligt te wachten op goedkeuring.

In de studie gaven de Amerikanen gedurende 6 weken muizen voer dat voor 55 procent uit vet bestond [HFD]. Muizen worden door zulk voer snel dik en minder fit. Kregen die dieren ook nog ursolic acid [UA] door hun voer - 0.14 procent lijkt de optimale concentratie te zijn - dan werden hun spieren groter en sterker. In hun spiercellen stijgt de aanmaak van IGF-1 en VEGF en de concentratie van gefosforyleerd Akt.


Ursolic acid is een universeel sportsupplement


Ursolic acid is een universeel sportsupplement


Ursolic acid is een universeel sportsupplement


Toen de onderzoekers de muizen lieten rennen tot ze niet meer konden, zagen ze dat de suppletie met ursolic acid het uithoudingsvermogen had verbeterd. Een stimulantium was ursolic acid echter niet: de hartslag en bloeddruk waren niet hoger in de UA-groep.

Tegelijkertijd remde ursolic acid de toename van het lichaamsgewicht en de groei van de vetweefsels. Het verhoogde het energieverbruik doordat het de groei van het bruine vetweefsel stimuleerde en de groei van wit vetweefsel juist afremde. Bruin vetweefsel kan vet verbranden en omzetten in warmte, wit vetweefsel niet.


Ursolic acid is een universeel sportsupplement


In hoeverre ook bij mensen ursolic acid de afbraak van vetweefsel stimuleert moeten we nog maar afwachten. Kinderen hebben nog veel bruin vetweefsel, maar in de ontwikkeling naar volwassenheid neemt die hoeveelheid snel af. Ook volwassenen hebben echter nog bruin vetweefsel, en dat kan door bijvoorbeeld blootstelling aan kou weer in omvang toenemen. Het is echter niet duidelijk of de hoeveelheid bruin vetweefsel in volwassenen nog voldoende is om metabool effect te hebben.

"If ursolic acid has similar effects in mice and humans, then ursolic acid and/or structural analogs might be useful therapeutic agents for a number of increasingly common metabolic disorders, including skeletal muscle atrophy, obesity, type 2 diabetes and non-alcoholic fatty liver disease", concluderen de onderzoekers.

Bron:
PLoS One. 2012;7(6):e39332.

Meer:
Gelukkig neemt het lichaam ursolic acid slecht op (18-3-2012)
Ursolic acid: een anabool uit appels (17-6-2011)