Opgeladen: 8-11-2020
Opgeborgen in: Anabolica & risico's, Horror & sensatie, Testuitslagen
Translation: This deca is not going to make your muscles grow (9-11-2020)

Van deze deca ga je niet groeien

Hoewel het decanoaatdeel van het nandrolondecanoaatmolecuul geen anabole werking heeft, heet nandrolondecanoaat in het dopingmilieu ook wel deca. Vanuit chemisch oogpunt is dat natuurlijk raar, maar het verklaart wel een bizarre medische case rond een Britse bodybuilder, die artsen lang geleden publiceerden in de British Journal of Sports Medicine. Hoewel de affaire dateert uit de vorige eeuw, wilden we hem toch graag met jullie delen.

Geen nandrolondecanoaat maar...
De hoofdpersoon in de case study, die verschenen is in 1992, was een man van 30 jaar, die op de zwarte markt nandrolondecanoaat had gekocht.

Van deze deca ga je niet groeien
Nou ja, dat dacht hij. In de ampullen die hij in handen had gekregen, zat echter haloperidoldecanoaat, geen nandrolondecanoaat.

'Er staat decanoaat, dus ik ga ervan groeien', zal de man gedacht hebben. Om er helemaal zeker van te zijn dat die spiergroei ook daadwerkelijk zou gaan plaatsvinden, slikte de man ook de antihistamine cryptoheptadine [structuurformule hiernaast]. Cryptoheaptadine stimuleert de eetlust.

Haloperidoldecanoaat is een injecteerbaar antipsychoticum. De stof blokkeert dopaminereceptoren in de hersenen en vermindert daardoor psychotische symptomen zoals waandenkbeelden en hallucinaties. Na injectie blijft de stof ongeveer een maand actief. In die periode knippen enzymen het decanoaatdeel van het molecuul af, en komt het actieve haloperidol vrij.


Van deze deca ga je niet groeien


Bijwerkingen
Als psychiaters psychoses willen onderdrukken, gebruiken ze in eerste instantie liever andere middelen dan haloperidol. Haloperidol heeft relatief veel bijwerkingen, die patiënten als uiterst onaangenaam ervaren. Patiënten worden onrustig en krijgen meestal last van een niet te bedwingen bewegingsdrang. Paradoxaal genoeg maakt haloperidol tegelijkertijd suf en slaperig.

Dat waren precies de bijwerkingen waarvan de bodybuilder last kreeg. Na zijn injectie sliep hij eerst enkele dagen, en daarna had hij enkele weken ernstige bewegingsdrang. Om die reden, en omdat de man kampte met de verlammende angst dat de bijwerkingen permanent zouden zijn, besloten de artsen hem te behandelen in de dagopvang van een psychiatrisch centrum.

De episode ging de bodybuilder niet in de koude kleren gaan zitten. "While the physical symptoms presented no further problems, he continued to have persistent reactive psychiatric difficulties, with loss of confidence and low self-esteem for at least the next 9 months", schrijven de artsen.

Bron:
Br J Sports Med. 1992 Dec;26(4):219-20.

Meer:
Onderzoekers testen 358 anabole steroïden: van elke drie oxandrolones zijn er twee prut (18-11-2018)
Dit zit er in vervalste methandienone-hartjes (28-6-2013)
Anabolen in de jaren negentig massaal vervalst (12-2-2004)


Injecteerbaar preparaat met arsenicum doodt bodybuilder

Chemische Braziliaanse bodybuilders moeten het doen met troep

Anabolen van onbekende herkomst, een bodybuilder en een zeldzame spierziekte

Injecteerbaar preparaat met arsenicum doodt bodybuilder
Chemische sporters die hun ampullen en vials op de zwarte markt kopen lopen het dat ze een totaal andere stof in hun handen gedrukt krijgen dan ze hadden willen hebben.

Chemische Braziliaanse bodybuilders moeten het doen met troep
Vooral met de kwaliteit van de op olie gebaseerde preparaten was het droevig gesteld. 65.6 procent was niet in orde.

Anabolen van onbekende herkomst, een bodybuilder en een zeldzame spierziekte
Drie weken nadat een gezonde bodybuilder van 24 jaar aan zijn tweede kuur was begonnen, werd hij ziek.