24.03.2011 | ||||
Verhoging testosteronspiegel door Royal Jelly is ook anti-verouderingseffect
Extracten van Royal Jelly of koninginnegelei verhogen de aanmaak van testosteron in konijnen en ratten, schreven we de afgelopen weken. Onderzoekers van het Japanse concern Hayashibara ontdekten dat Royal Jelly hetzelfde effect in goudhamsters heeft - en ontdekten iets wat op een mechanisme lijkt.
De androgene effecten van Royal Jelly zijn geen wetenschappelijke noviteit. Al in 1962 ontdekten Japanse onderzoekers die etherextracten van Royal Jelly injecteerden in ratten en muizen dat die daardoor meer zaadcellen aanmaakten. In 1988 herhaalden andere Japanse onderzoekers die proeven, en zagen dat door de injecties "the weight of the testes, epididymides, seminal vesicles and prostate glands of male mice increased". [Tokyo Vet. Anim. Sci. 1988 35, 1-4.]
In de testes van de proefdieren verdubbelde de concentratie vrij testosteron zo ongeveer door de suppletie.
In het bloed van de dieren vonden de onderzoekers minder lipid hydroperoxide [LPO]. LPO komt vrij door de activiteit van vrije radicalen. Het is een tweeledige merker van verouderingsprocessen: hoe meer LPO er in het bloed van een organisme zit, des te sneller veroudert dat organisme en des te sterker is het al verouderd.
De onderzoekers geloven dat suppletie met Royal Jelly niet alleen de aanmaak van testosteron in hun goudhamsters heeft verhoogd, maar ook voorkwam dat die door veroudering verminderde. Hun proefdieren hadden de leeftijd waarop de afname van de endogene aanmaak van testosteron begint.
"The finding that the long-term daily intake of Royal Jelly inhibited the generation of LPO suggests that Royal Jelly could protect organs from free radical-induced cellular damage", schrijven de Japanners in hun conclusie. "These results further prompt us to speculate that Royal Jelly may have the oxygen free radical scavenging function in addition to the gonadotropic hormone function, and thereby inhibited the decline of male testicular function."
Bron:
Meer:
|