25.02.2012

Verhoogde groeihormoonpiek maakt trainen in de hypoxiagym effectiever

Als je traint in een gym met weinig zuurstof in de lucht groei je sneller. Onderzoekers van het Japan Institute of Sports Sciences vermoeden dat dat komt omdat je lichaam onder die condities meer groeihormoon aanmaakt.

De gangbare theorie is dat het trainen bij een atmosfeer die voor pakweg 13-16 procent uit zuurstof bestaat [hypoxia] - [in plaats van de gebruikelijke 21 procent [normoxia] - leidt tot een verhoogde concentratie van melkzuur in het bloed. Dat leidt tot een verhoogde afgifte van testosteron en groeihormoon, en dus tot een verhoogde anabole respons. Is de theorie.

Theorieën lijken op commercials voor buikspiermachientjes. Ze zien er leuk uit, maar dat wil nog niet zeggen dat ze kloppen. Vandaar dat de bewegingswetenschapper Michihiro Kon 8 getrainde mannen 2 keer onderwierp aan dezelfde workout: de ene keer in een gewone omgeving, de andere keer in een ruimte waarin hij met de Hyp-100 van Hypoxico de zuurstofconcentratie had verminderd tot 13 procent.

(Tussen twee haakjes: zo'n machine kost iets van zevenduizend euro, en een simpele zuurstoftent nog geen duizend. Als je een kleine tienduizend euro op tafel kunt leggen, dan bouw je zelf je eigen hypoxiagym. Sportschoolhouders zijn een veelvoud daarvan kwijt. Het zijn geen malse bedragen, nee. Maar een beetje verbouwing kost meer.)

Michihiro liet zijn proefpersonen 5 sets bankdrukken en 5 sets leg-pressen met 50 procent van hun maximaalgewicht [1RM]. De mannen rustten 60 sec tussen hun sets. Ze maakten 14 reps per set.

Voor en na de workout bepaalden de onderzoekers de concentratie melkzuur, cortisol, testosteron, nor-adrenaline en groeihormoon in het bloed van de mannen. Van die factoren reageerde er maar eentje op de zuurstofarme omgeving - groeihormoon.


Verhoogde groeihormoonpiek maakt trainen in de hypoxiagym effectiever


Verhoogde groeihormoonpiek maakt trainen in de hypoxiagym effectiever


Verhoogde groeihormoonpiek maakt trainen in de hypoxiagym effectiever


De onderzoekers vroegen hun proefpersonen hoe moe ze waren, maar ook op vermoeidheid had de zuurstofarme omgeving geen effect.

"Resistance exercise–induced increases in growth hormone secretion might be expected to play a role in promoting protein synthesis", concluderen de Japanners. "It has been reported that the acute increase in GH secretion induced by resistance exercise correlates positively with the magnitude of muscular hypertrophy after training. Therefore, strength and conditioning coaches may consider low-intensity resistance exercise under systemic hypoxia as a potential training method for athletes who need to maintain muscle mass and strength during the long in-season."

Dat is een nuttige suggestie. Misschien zou hypoxiatraining ook interessant kunnen zijn voor revaliderende atleten, ouderen of mensen met artritis. Maar voor ons blijft het mechanisme achter de versnelde spiergroei door hypoxiatraining een mysterie. Komt dat werkelijk alleen door die groeihormoonpiek? Of spelen er nog andere factoren een rol? Factoren waarnaar de onderzoekers niet hebben gekeken?

Bron:
J Strength Cond Res. 2012 Mar;26(3):611-7.

Meer:
Bodybuilders groeien vijf keer sneller in de hypoxiagym (29-5-2011)