22.12.2014

Verlies je meer lichaamsvet door cardiotraining voordat je gaat ontbijten?

Het is een truc waarvan fitnessfanaten, modellen en bodybuilders al jarenlang gebruik maken: het afwerken van een cardiotraining 's ochtends vroeg, op de nuchtere maag. Ze merken dat ze daardoor sneller lichaamsvet verliezen. De Amerikaanse bewegingswetenschapper Brad Schoenfeld van Lehman College vraagt zich echter af of die methode wel werkt. Volgens een kleine humane studie, waarin Schoenfeld de effectiviteit van die methode wilde bepalen, heeft cadiotraining op de nuchtere maag geen zin.

Studie
Schoenfeld experimenteerde met 20 studentes, die hij allemaal dagelijks ongeveer vijfhonderd kilocalorieën minder liet eten dan ze verbrandden. Per kilogram lichaamsgewicht consumeerden de studentes per dag 1.8 gr eiwit.

Drie keer per week liet Schoenfeld de studentes 's ochtends een uur lopen op een treadmill: eerst 5 minuten met een intensiteit van 50 procent van de maximale hartslag, vervolgens 55 minuten op 70 procent van de maximale hartslag, en afsluitend 5 minuten op 50 procent van de maximale hartslag.

Verlies je meer lichaamsvet door cardiotraining voordat je gaat ontbijten?
De helft van de studentes rende op de nuchtere maag. Onmiddellijk nadat hun workout achter de rug was kregen ze een shake met 250 kilocalorieën, 40 gram snel opneembare koolhydraten, 20 gram eiwit en een halve gram vet. [Fasted]

De onderzoekers gebruikten Pursuit Recovery van Dymatize. Je ziet de samenstelling hiernaast.

De andere helft van de studentes consumeerde diezelfde shake pal voordat ze op de treadmill klommen. [Fed]

Resultaten
Beide groepen vielen af en verloren lichaamsvet. Die effecten waren statistisch significant. De Fasted-groep verloor iets meer lichaamsgewicht en lichaamsvet dan de Fed-groep, maar die verschillen waren statistisch niet significant.


Verlies je meer lichaamsvet door cardiotraining voordat je gaat ontbijten?Conclusie
"Our approach allowed for a controlled investigation of the effects of fasted exercise on body composition under conditions favorable for fat loss", schrijft Schoenfeld. "Moreover, to optimize the proposed benefits of training while fasted, exercise was performed at low-to-moderate intensities. This is consistent with acute research showing that lipolysis is blunted during performance of higher- but not lower-intensity exercise when carried out in the fed state. Despite these accommodations, fasted exercise showed no beneficial effects compared to training post-prandially."

Cardio op de nuchtere maag werkt dus net zo goed als cardio na een maaltijd, aldus Schoenfeld.

Wij zijn nog niet helemaal overtuigd. Spijsvertering kost tijd, zeker als je daarbij intensief beweegt. De aminozuren en koolhydraten in de shake zullen misschien bij de studentes in de Fed-groep pas na een uur in het bloed zijn gekomen, vrezen we. Als dat vermoeden klopt, dan vergelijkt deze studie niet een Fasted- en een Fed-groep met elkaar, maar eigenlijk twee Fasted-groepen.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2014 Nov 18;11(1):54.

Meer:
Trainen op lege maag maakt duursporters sneller sneller (1-7-2010)