Opgeladen: 29-2-2016
Opgeborgen in: Gewrichten, Glucosamine, Chondroitin
Translation: Worn out knee functions better with 40 mg undenatured type II collagen daily (6-5-2016)

Versleten knie functioneert beter door suppletie met 40 milligram undenatured type ll collagen per dag

Een muizenkeuteltje undenatured type ll collagen laat versleten kniegewrichten beter functioneren. Volgens een studie die is verschenen in Nutrition Journal, werkt dat spul, dat afkomstig is uit de karkassen van kippen, beter dan de combinatie van glucosamine en chondroitin.

Tsja...
We zullen het maar eerlijk zeggen. Deze studie is zo commercieel als de pest. Hij is betaald door InterHealth Nutraceuticals [interhealthusa.com], de producent van het uitgeteste undenatured type ll collagen. Bovendien zijn de eerste auteurs van de publicatie in Nutrition Journal werknemers van InterHealth.

Dat we desondanks aandacht aan dit onderzoek besteden heeft te maken met de strekking. De onderzoekers claimen dat een luttele hoeveelheid van 40 milligram van dit eiwitje gewrichten gezonder maakt. Dat is als de onderzoekers de kluit tenminste niet belazeren - sensationeel, en uiterst interessant voor sporters die last hebben van hun gewrichten. En dat zijn er, zeker in de krachtsport, best wel veel. Vandaar.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met drie groepen, van elk ongeveer vijftig mensen met osteoartritis in het kniegewricht. Gedurende zes maanden slikte de ene groep elke dag een placebo, een tweede groep een supplement met 1500 milligram glucosamine en 1200 milligram chondroitin, en een derde groep 40 milligram undenatured type ll collagen.

De proefpersonen slikten de helft van hun capsules 's morgens, en de andere helft 's avonds.

Resultaten
Voor en tijdens de suppletieperiode vulden de proefpersonen maandelijks vragenlijsten in. Eentje daarvan was de Western Ontario McMaster Universities Osteoarthritis Index [WOMAC]. Aan de hand van de antwoorden kun je scores aan gewrichtsklachten toekennen: hoe hoger een WOMAC-score, hoe serieuzer zijn die klachten.

Je ziet hieronder dat tijdens het experiment in alle groepen de scores daalden. Dat gebeurde ietsiepietsie sneller in de glucosamine/chondroitin-groep [GC] dan in de placebogroep, maar dat verschil was niet statistisch significant.

Bij de proefpersonen die undenatured type ll collagen [UC II] hadden gebruikt namen de scores nog sneller af. En dat effect was wel statistisch significant.


Versleten knie functioneert beter door suppletie met 40 milligram undenatured type ll collagen per dag


Versleten knie functioneert beter door suppletie met 40 milligram undenatured type ll collagen per dag


De onderzoekers vroegen bovendien de proefpersonen om hun kniegewricht te buigen, en de pijn een score te geven [VAS]. Ook de VAS-scores namen in alle groepen af, maar de afname was significant groter bij de proefpersonen die undenatured type ll collagen slikten.

Conclusie
"We believe that additional research is warranted both to confirm and to define these findings more extensively", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutr J. 2016 Jan 29;15(1):14.

Meer:
Supplement met Collagen Type 2 vermindert gewrichtspijn (8-4-2012)


Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining
Dosis: 1500 milligram per dag.

Glucosamine beschermt gewrichten voetballers
Dosis: 1500 - 3000 milligram per dag.

Combinatie acai en glucosamine voor beschadigde gewrichten
Humane studie. Gesponsord. Hmmm-factor.