22.03.2012

Verzadigd vet maakt koolhydraatarm dieet misschien ongezond

Er zijn nogal wat studies die suggereren dat een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet ongezond zou zijn. Als je die studies goed bekijkt, dan kun je de neiging om je eiwitpoeders weg te knikkeren prima onderdrukken, maar goed: die studies zijn er wel. Binnenkort verschijnt er weer eentje in de European Journal of Clinical Nutrition. Die is ietsiepietsie interessanter dan normaal.

Een dieet met veel eiwitten is ongezond, zeggen voedingswetenschappers nog steeds. Zo'n voedingspatroon verhoogt de kans op diabetes en de sterftekans [Eur J Clin Nutr. 2007 May;61(5):575-81.] Erg duidelijk zijn die studies niet. Het zijn epidemiologische studies. Ze vegen het voedingspatroon van iemand die zich serieus in voeding verdiept en het voedingspatroon van nutritionele barbaren met een voorkeur voor frikadellen, hamburgers en verwentoetjes op dezelfde eiwitrijke hoop.

Dat bezwaar kleeft ook aan de epidemiologische studie waarover dit stukje gaat. Hij is afkomstig van onderzoekers van de Zweedse Umea University, die tachtigduizend mannen en vrouwen volgden van 1990 tot 2008. De onderzoekers gaven de deelnemers aan de studie een LCHP-score. Die was hoger naarmate de deelnemers minder koolhydraten en meer eiwitten aten.

De Zweden die volgens de onderzoekers eiwitarm aten haalden 13 procent van hun energie uit eiwitten. De Zweden die volgens de onderzoekers eiwitrijk aten haalden gemiddeld 16.5 procent van hun energie uit eiwit. Niet echt eiwitrijk, inderdaad.

De Zweden maakten een onderscheid tussen mensen met een gezonde BMI, een gezonde bloeddruk en een gezonde glucosehuishouding [low metabolic risk]. Zowel in de groep met een low metabolic risk als in de groep met een high metabolic risk verhoogde een 'eiwitrijk' dieet de sterftekans - maar het verband was in geen velden of wegen statistisch significant.


Verzadigd vet maakt koolhydraatarm dieet misschien ongezond


Verzadigd vet maakt koolhydraatarm dieet misschien ongezond


De onderzoekers keken ook naar de hoeveelheid verzadigd vet in het dieet. Ze ontdekten dat een 'eiwitrijk' dieet alleen de sterftekans verhoogde als dat dieet ook veel verzadigd vet leverde. Bij de vrouwen werd dat verband zelfs statistisch significant.


Verzadigd vet maakt koolhydraatarm dieet misschien ongezond


Verzadigd vet maakt koolhydraatarm dieet misschien ongezond


Nogmaals, de verbanden in dit onderzoek zijn zwak. De studie suggereert dat misschien niet eiwitten een eiwitrijk dieet riskanter maken, maar de verzadigde vetten die in veel eiwitrijke voedingsmiddelen zitten. Maar meer dan een suggestie is het niet.

Bron:
Eur J Clin Nutr. 2012 Feb 15. doi: 10.1038/ejcn.2012.9. [Epub ahead of print].