07.10.2015

Vet verliezen (en een beetje spieren opbouwen) door het Fast Mimicking Diet

Een nieuwe manier van afslanken die dwars ingaat tegen bijna alles wat je ooit over vetverlies hebt gehoord. De biogerontoloog Valter Longo en zijn medewerkers noemen hem het Fast Mimicking Diet. Volgens Longo verliezen mensen uitsluitend lichaamsvet als ze elke maand gedurende 5 dagen hun energie-inname terugschroeven naar 1000 tot 725 kilocalorieën per dag, en de overige dagen een normale hoeveelheid kilocalorieën consumeren.

Veroudering vertragen
Valter Longo is verbonden aan de University of Southern California Davis, en zoekt daar al sinds de jaren negentig naar manieren om anti-verouderingsgenen aan te schakelen, en op die manier veroudering te vertragen. Dat kan het beste als je langdurig 30-40 procent minder calorieën inneemt dan je eigenlijk nodig hebt. Calorische restrictie heet dat.

Er kleven echter grote nadelen aan die aanpak. De langdurige calorische restrictie leidt tot lusteloosheid, vermindert het vermogen van het lichaam om wonden te genezen, reduceert de effectiviteit van het immuunsysteem en vermindert de kwaliteit van het leven.

Een alternatieve strategie is het Fast Mimicking Diet. Dat houdt in dat je 5 dagen per maand aan calorische restrictie doet, en de overige dagen niet.

Fast Mimicking Diet
In de zomer van 2015 publiceerden Longo en zijn medewerkers in Cell een serie reageerbuisstudies, dierstudies en een humane studie die de biologische effecten van het Fast Mimicking Diet beschrijven. Uit één van die dierstudies is de figuur hieronder gebaseerd. Linksonder zie je dat het Fast Mimicking Diet [FMD] de maximale levensduur niet verlengde, maar de gemiddelde levensduur wel.

CTRL = muizen die konden eten zoveel ze wilden.


Vet verliezen en een beetje spieren opbouwen door het Fast Mimicking Diet


Rechtsboven zie je dat het Fast Mimicking Diet de kans op sterfte door kanker vermindert.

In andere dierstudies beschermde het Fast Mimicking Diet hersencellen tegen veroudering. Door het dieet bleven de proefdieren tot op hoge leeftijd goed in staat om nieuwe informatie op te nemen.

Vetverlies in humane studie
De onderzoekers lieten 19 proefpersoon van 18-75 jaar eten zoals ze dat gewoon waren, en lieten 19 andere proefpersonen elke 30 dagen hun calorie-inname reduceren. Op de eerste calorische restrictiedag reduceerden de proefpersonen hun inname van energie tot bijna 1100 kilocalorieën, de andere dagen tot 725 kilocalorieën per dag.

Die 5 dagen is optimaal, vermoedt Longo. In eerdere experimenten ontdekte Longo dat vasten werkt doordat het de concentratie IGF-1 en insuline in het lichaam tijdelijk vermindert. Dat effect is optimaal op de vijfde dag van een vastenkuur.

Het Fast Mimicking Diet verminderde het lichaamsgewicht en de IGF-1-spiegel, zie je hieronder.

FMD = na 5 dagen calorische restrictie; FMD-RF = na 3 maanden van Fast Mimicking Diet, gemeten in de eerste week na de derde periode van calorische restrictie.


Vet verliezen en een beetje spieren opbouwen door het Fast Mimicking Diet


Vet verliezen en een beetje spieren opbouwen door het Fast Mimicking Diet


Vet verliezen en een beetje spieren opbouwen door het Fast Mimicking Diet


De afname van het lichaamsgewicht kwam echter volledig op het conto van afgebroken lichaamsvet, vertelt de figuur hierboven. De vetvrije massa nam door het Fast Mimicking Diet zelfs een beetje toe. Het is niet de eerste keer dat studies rapporteren dat vasten de vetvrije massa beschermt of zelfs vergroot.

Details
Tijdens de dagen dat de proefpersonen hun inname van energie reduceerden volgden ze een dieetprogramma dat Longo zelf ontwikkelde.

"The human fasting mimicking diet program is a plant-based diet program designed to attain fasting-like effects while providing micronutrient nourishment (vitamins, minerals, etc.) and minimize the burden of fasting", schrijven de onderzoekers daarover. "It comprises proprietary vegetable-based soups, energy bars, energy drinks, chip snacks, chamomile flower tea, and a vegetable supplement formula table."

"The human fasting mimicking diet consists of a 5 day regimen: day 1 of the diet supplies 1090 kcal (10 percent protein, 56 percent fat, 34 percent carbohydrate), days 25 are identical in formulation and provide 725 kcal (9 percent protein, 44 percent fat, 47 percent carbohydrate)."

"This contrasts with the use of leucine-enriched amino aids or the use ofa whey protein, leucine-enriched supplement, which has demonstrated beneficial acute effects on muscle protein synthesis, and particularly at higher concentrations of 40 percent."

De proefpersonen gebruikten voedingsmiddelen die waren geproduceerd door L-Nutra, [l-nutra.com] een door Longo opgerichte producent van longevity foods.

Bron:
Cell Metab. 2015 Jul 7;22(1):86-99.

Meer:
Razendnel afslanken zonder spierverlies door combinatie van deeltijdvasten en cardio (17-1-2014)
Evenveel eten in korter tijdsbestek maakt slanker (6-6-2012)
Dierstudie: na vasten herstelt spiermassa eerder dan vetmassa (16-9-2010)