Haal je vetten uit olijfolie en noten in plaats van uit volle melk en kaas, en blijf (ietsiepietsie) makkelijker slank
Kun je gespierder en slanker als je het ene type vet in je dieet vervangt door het andere? Het begint er wel op te lijken. Ook de studies die we vandaag lazen wijzen in die richting. In die studies verbruikt het lichaam na een maaltijd met vet uit olijfolie of walnoten meer energie verbruikt dan na een maaltijd met vetten uit room of kaas.
Olijfolie versus room
In 2004 publiceerden Australische onderzoekers, verbonden aan Curtin University of Technology, een experiment in de British Journal of Nutrition waarin 12 vrouwen van 57-73 jaar bij twee verschillende gelegenheden een ontbijt met muesli kregen voorgeschoteld. [Br J Nutr. 2004 Feb;91(2):245-52.]
De ene keer hadden de onderzoekers in dat ontbijt olijfolie verstopt, de andere keer room. In beide gevallen leverden vetten ongeveer 40 procent van de energie.
De vetzuren in room zijn verzadigd, maar ze zijn niet zo lang. MCT's, noemen voedingswetenschappers vetten met die vetzuren. MCT's zitten ook in geitenmelk en kokos. Omdat de lever MCT's na inname snel verbrandt, word je volgens de industrie minder snel dik van volle zuivelproducten en kokos. In de Australische publicatie verbruikten de proefpersonen echter een beetje meer energie na een ontbijt met olijfolie dan na een ontbijt met room.
Twee jaar eerder publiceerden dezelfde onderzoekers een vergelijkbare studie met mannen als proefpersonen. [Int J Obes Relat Metab Disord. 2002 Jun;26(6):814-21.] Ook toen verhoogde een ontbijt met olijfolie als belangrijkste vetbron het calorieverbruik meer dan een ontbijt met zuivelvet als voornaamste energiebron.
Olijfolie versus kaas versus walnoten
Ook volgens het experiment dat Spaanse voedingswetenschappers in 2009 publiceerden in Clinical Nutrition maken de verzadigde vetzuren in zuivel ietsepietsie makkelijker dik dan de onverzadigde vetzuren uit planten. [Clin Nutr. 2009 Feb;28(1):39-45.] In dat onderzoek kregen 29 mannen van 18-30 jaar bij drie verschillende gelegenheid een ontbijt waarvan de helft van de energie afkomstig was uit vet.
Het verschil tussen de maaltijden zat hem in het belangrijkste type vet. De ene keer was dat verzadigd vet in de vorm van volvette kaas [SFA], de andere keer enkelvoudig onverzadigd vet in olijfolie [MUFA], en de derde keer meervoudig onverzadigd vet in de vorm van walnoten [PUFA]. De PUFA's in walnoten zijn voor driekwart van het type n-6, en voor een kwart van het type n-3.
Na het ontbijt met de onverzadigde vetzuren nam het energieverbruik door het lichaam meer toe dan na het ontbijt met verzadigde zuivelvetten. Driehoekjes: zuivelvet-ontbijt; vierkantjes: olijfolie-ontbijt; zwarte bolletjes: walnoten-ontbijt.
Onverzadigde vetzuren interacteren beter met de vetreceptor PPAR dan verzadigde vetzuren. Als gevolg daarvan, denken de onderzoekers, leidt inname van onverzadigde vetzuren tot meer vetverbranding dan inname van verzadigde vetzuren.
Conclusie
"Our results suggest that, at equal energy intake, the type and source of fat ingested determine the thermogenic response to a meal", concluderen de Spanjaarden. "If thermogenesis was higher after a meal rich in unsaturated vegetable fat in comparison with saturated fatty acids from dairy products and this was sustained over time, a change in the type of dietary fat consumed within a diet relatively high in vegetable fat might help curb weight gain."
The plot thickens. Binnenkort meer.
Bron:
Clin Nutr. 2009 Feb;28(1):39-45.
Meer:
Nog een dierstudie: meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker (17-10-2014)
Meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker en gespierder (17-10-2014)
Dierstudies: slanker en gespierder door n-6-vetzuren (16-10-2014)
|