22.04.2013

Vis beschermt hart tegen stress

Vis beschermt hart tegen stress
Mensen die een paar keer per week vis eten krijgen minder vaak hartaanvallen en infarcten dan mensen die nooit vis eten. Onderzoekers van het Japanse National Center of Neurology and Psychiatry in Kodaira hebben misschien ontdekt hoe vis hart en bloedvaten beschermt. Volgens de Japanners beschermt visconsumptie de hartspier tegen tegen stress.

Vis beschermt hart tegen stress
Stress, vis en hart- en vaatziekten
Stress verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, en consumptie van vis verlaagt die. Dat laatste komt waarschijnlijk door de visvetzuren EPA [structuurformule hiernaast] en DHA. Geef je supplementen met EPA en DHA langer dan 12 weken aan mensen, dan daalt hun hartslag [Circulation. 2005 Sep 27;112(13):1945-52.] - en neemt hun kans op cardiovasculaire aandoeningen af. Vandaar dat de Japanners zich afvroegen of die twee factoren - stress en visconsumptie - elkaars effect op de hartspier kunnen opheffen.

Studie
De onderzoekers deden een experiment met 12 studenten die minstens vier keer meer dan 70 gr vis per week aten, en 13 studenten die maximaal 2 keer per week minder dan 70 gr vis aten. De onderzoekers lieten de proefpersonen hardop van het getal 5000 telkens 13 aftrekken [5000 - 4987 - 4974 - etc.], en vertelden de proefpersonen of ze dat goed of fout deden. Tegelijkertijd monitorden de onderzoekers de hartfunctie van de proefpersonen.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat een dieet met veel vis geen effect had op hoe moeilijk of onaangenaam de proefpersonen de test vonden. De hoeveelheid mentale stress was dus in beide groepen gelijk.


Vis beschermt hart tegen stress


Bij de viseters stegen de systolische bloedruk [de bloeddruk tijdens de hartslag; SBP], de gemiddelde bloeddruk [MBP] en de diastolische bloeddruk [de bloeddruk tussen twee hartslagen in, DBP] minder dan bij de proefpersonen die weinig vis aten. Ook de hartslag [HR] liep bij de viseters minder hoog op dan bij de andere groep.


Vis beschermt hart tegen stress


Vis beschermt hart tegen stress


Vis beschermt hart tegen stress
Bij de viseters nam de pulse wave velocity [een merker voor de stijfheid van de bloedvaten; PWV] minder toe dan bij de andere groep.

Conclusie
Een dieet met veel vis normaliseert de hartspier dus bij stress, concluderen de Japanners. Ze tekenen daar wel bij aan dat het dieet van de viseters in hun studie op meerdere punten verschilde van dat de andere groep. "A group difference in fish-eating habit was a salient feature, but such a dietary pattern was accompanied by modulation in other food categories, including a higher intake amount of fruits, algae, and vegetables."

Desondanks houden de Japanners het erop dat de vis het gemeten cardiovasculaire stressbeschermende effect veroorzaakt. "These findings suggest a possible physiological mechanism that may explain why frequent fish consumption reduces coronary heart disease risk", schrijven ze.

Bron:
BMC Res Notes. 2012 Jun 13;5:288.

Meer:
Visolie laat zwaar belast hart minder snel slaan (18-5-2009)
Vis beschermt tegen hartaanval, niet tegen kanker (9-1-2009)
Visolie voorkomt dodelijke hartaanval (1-1-2009)