22.12.2010

Visolie stimuleert spiergroei in ouderen

Geef ouderen 8 weken lang elke dag 4 gram van een farmaceutisch visoliepreparaat, en hun spierweefsel groeit 2.4 keer sneller als er veel glucose en aminozuren in het bloed zitten. Dat melden onderzoekers van Washington University in de American Journal of Clinical Nutrition.

Studie
De onderzoekers gaven 8 gezonde 65-plussers het preparaat Lovaza, een product van GlaxoSmithKline. Lovaza bevat de visvetzuren EPA en DHA, niet in de vorm die je vindt in vette vis of de gangbare visoliecapsules, maar als een ethyl-ester. Hieronder zie je de structuurformule van de ethyl-ester van EPA.


EPA-ethyl-ester


De dagelijkse dosis Lovaza die de ouderen kregen was goed voor 1.86 gram EPA en 1.5 gram DHA.

Een even grote groep 65-plussers kregen een placebo. In de placebocapsules zat maiskiemolie of corn oil.

Voor en na de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers de aanmaak van spiereiwit in het spierweefsel van de ouderen [de muscle protein fractional synthesis rate of FSR]. De ene keer bepaalden ze de FSR in een paar spiercellen die ze wegnamen toen de ouderen een lege maag hadden [basal], de andere keer deden de onderzoekers dat toen er veel glucose en aminozuren in het bloed van de proefpersonen zaten [clamp].


Visolie verhoogt spiergroei in ouderen

Visolie verhoogt spiergroei in ouderen


Visolie verhoogt spiergroei in ouderen


Resultaten
Je ziet hierboven dat de suppletie de FSR verhoogde. In de spiercellen verhoogde de suppletie met visvetzuren de activiteit van de anabole signaalmoleculen mTOR and p70s6k. De visvetzuren lieten de anabole machinerie van de ouderen dus harder werken.

Ontstekingsremmende effecten hadden de visvetzuren niet. Dat kwam omdat de ouderen kerngezond waren, en de onderzoekers geen noemenswaardige tekenen van ontstekingsprocessen konden ontdekken.

Conclusie
"Dietary omega-3 fatty acid supplementation could potentially provide a safe, simple, and low-cost intervention to combat sarcopenia", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2011 Feb;93(2):402-12.

Meer:
Zes weken visolie: een halve kilo vet minder vet, een halve kilo vetvrije massa erbij (22-10-2010)
De gezamenlijke anabole werking van EPA en HMB (8-10-2010)
Hoe visolie bodybuilders kan helpen aan meer spiermassa (24-10-2008)