20.02.2015

Visoliesuppletie houdt je jong van geest

Als je wat oudere proefdieren visolie geeft, dan worden hun hersenen jonger. De dieren worden nieuwsgieriger en staan meer open voor nieuwe indrukken. Hun hersencellen worden vitaler, en leggen beter informatie vast. Dat ontdekten psychologen van de University Sapienza of Rome.

Studie
EPA

DHA
De Italianen experimenteerden met C57B6/J-muizen, die toen de studie begon 19 maanden oud waren. Dat is voor deze labmuis jongbejaard. De onderzoekers gaven een groep muizen gedurende 2 maanden elke dag een dosis geconcentreerde visolie die afkomstig was van Pfizer. De visolie bestond voor 90 procent uit n-3-vetzuren. De belangrijkste daarvan was EPA, daarna kwam DHA. [Structuurformules hiernaast]

Het humane equivalent van de dosis die de Italianen gebruikten was 3-4 gram visolie per dag. Dat is, omdat het hier om een geconcentreerd product gaat, erg hoog. Don't try this at home.

Een controlegroep kreeg dagelijks een vergelijkbare hoeveelheid olijfolie, een tweede controlegroep kreeg helemaal geen suppletie.

Resultaten
Toen de 2 maanden voorbij waren onderwierpen de onderzoekers de proefdieren aan tests. Ze plaatsten bijvoorbeeld een nieuw speeltje in het hok van de muizen, en ze registreerden hoeveel tijd en aandacht de dieren aan het speeltje schonken. Je ziet in de figuur hieronder dat de muizen die visolie hadden gehad meer tijd en aandacht aan de noviteit gaven dan de andere muizen.

Wit = de muizen die helemaal niks hadden gekregen;
grijs = de muizen die olijfolie hadden gekregen;
zwart = de muizen die visolie hadden gekregen.


Visoliesuppletie houdt je jong van geestIn een andere test plaatsten de onderzoekers in een gangenstelsel dat de muizen kenden een nieuwe gang. Vervolgens keken ze hoeveel muizen de nieuwe gang [N] in gingen nadat ze die hadden ontdekt, en hoeveel de voorkeur gaven aan de gangen die ze al kenden [F]. Je ziet rechtsboven dat ook in dit geval de muizen die visolie hadden gekregen nieuwsgieriger waren dan de andere muizen.

Nieuwsgierigheid is tussen twee haakjes een eigenschap die is gelinkt aan longevity: hoe nieuwsgieriger je bent, hoe langer kun je leven.

Toen de onderzoekers de hersenen van de muizen bestudeerden, zagen ze dat de hippocampus - een orgaan dat een sleutelrol speelt bij het verwerken van nieuwe informatie - een beetje groter was in de visoliegroep. De celdichtheid was bovendien hoger - en de cellen in de hippocampus waren jonger. Ze bevatten om te beginnen minder van het verouderingspigment lipofuscin. Dat zie je hieronder.


Visoliesuppletie houdt je jong van geestVisoliesuppletie houdt je jong van geest
De hippocampuscellen van de muizen in de visoliegroep hadden bovendien meer en langere uitlopers. Dat betekent dat de cellen een hechter netwerk vormden, en beter informatie konden opslaan en bewerken.


Visoliesuppletie houdt je jong van geest


Visoliesuppletie houdt je jong van geestIn de hippocampuscellen van de muizen die visolie hadden gekregen vonden de onderzoekers bovendien meer van de eiwitten Ki67 [ruimtelijke formule linksonder] en doublecortin [ruimtelijke formule rechtsonder]. Ki67 en doublecortin zetten cellen aan tot groei en ontwikkeling.


Ki-67 DoublecortinConclusie
"Our study suggests that n-3 polyunsaturated fatty acids are able to get an aged hippocampus to be 'younger' and more functional by multiple mechanisms", resumeren de Italianen. "Consequently, n-3 polyunsaturated fatty acids appear ideal candidates for cognition-enhancing nutritional interventions aimed to promote successful and healthy aging. This issue is of growing relevance, given the pressing question of how the elderly can maintain their cognitive functions in the Western population whose life expectancy increasingly raises."

En mocht je het je afvragen: de onderzoekers kregen hun geld niet van de supplementenindustrie. Ze werden betaald door hun universiteit en de Italiaanse overheid.

Bron:
Front Aging Neurosci. 2014 Aug 25;6:220.

Meer:
Combinatie van lichaamsbeweging en visolie maakt je slimmer (28-6-2014)
Combinatie DHA en beweging beschermt hersenen tegen klappen (15-6-2014)
Capsule phosphatidylserine-DHA-complex per dag verbetert geheugen zestigplussers (2-3-2014)