09.04.2015

Vitamine B-supplement tjokvol anabole steroïden

Onderzoekers betrappen supplementenmakers om de haverklap op het stiekem toevoegen van farmacologische en synthetische bestanddelen aan hun producten. Je zou bijna vergeten dat die farmacologische stoffen ook door pure slordigheid in supplementen verzeild kunnen raken. De Amerikaanse arts Ken Spaeth ontdekte in 2013 bijvoorbeeld dat een op het eerste gezicht doodnormaal vitamine B-supplement bomvol anabole steroïden zat.

Healthy Life Chemistry B-50
In februari 2013 nam Spaeth, die was verbonden aan het North Shore University Hospital in New York, contact op met de FDA, en stuurde ze de gegevens van twintig van zijn patiënten.

In supplement met vitamine B zaten anabole steroïden
Hun leeftijd varieerde van 12 tot 75, en hun klachten liepen uiteen. Sommigen waren vermoeid, anderen hadden spierpijn, spierkramp of leverstoornissen. Een paar mannen waren impotent en hadden een verlaagde testosteronspiegel, jonge vrouwen werden niet meer ongesteld of hadden ineens last van lichaamsbeharing in hun gezicht gekregen. In hun bloed vond Spaeth opvallend weinig van het 'goede cholesterol' HDL en juist veel van het 'slechte cholesterol' LDL.

De patiënten hadden met elkaar gemeen dat ze het supplement Healthy Life Chemistry B-50 van Purity First Health Products hadden gebruikt op advies van een "alternative medicine practitioner".

De bijwerkingen deden Spaeth denken aan een oraal anabool steroid. Kon de FDA uitsluitsel geven?

Wekenlang hoorde Spaeth niets. Hij belde en mailde met de FDA, maar kreeg geen reactie. "I am hoping you folks are taking this seriously", mailde Spaeth de FDA op 17 April 2013. "I have 20 very worried patients and I have little to offer them. Particularly about what they've been exposed to and the possible long term risks."

Designersteroïden
Pas op 26 juli 2013 - dus bijna een half jaar nadat Spaeth contact had opgenomen - kwam de FDA in beweging. Het agentschap een waarschuwing naar buiten. [fda.gov July 26, 2013] Inmiddels had de FDA gegevens over 29 mensen die na het slikken van Healthy Life Chemistry B-50 in de problemen waren gekomen. Geen wonder, want de capsules bevatten volgens het lab van de FDA de designersteroïden methasterone en dimethazine, een steroid dat van methasterone is afgeleid.

Samenzwering
De supplementen van Purity First Health Products waren geproduceerd door Mira Health Products, en werden verkocht via websites. De FDA verzocht Mira Health Products het verontreinigde preparaat van de markt te halen, maar dat weigerde de firma. Volgens het bedrijf was er niks met de supplementen, en maakten de 29 patiënten, Ken Spaeth, het laboratorium dat de pillen had geanalyseerd en de FDA deel uit van een grote samenzwering van farmaceuten die de supplementenindustrie de nek wilden omdraaien.

Ondertussen analyseerde het lab van de FDA ook andere supplementen van Purity First Health Products, en vond in de vitamine C en de multivitamine van de lijn dezelfde designersteroïden. [fda.gov July 31, 2013] Omdat Mira Health Product niet uit eigen wil de supplementen uit de schappen haalde, maakte de FDA er een rechtszaak van.

Een jaar later, in juli 2014, kwam het tot een schikking. [nutraingredients-usa.com 03-Jul-2014] Het bedrijf had uiteindelijk besloten tot een recall, en zich vervolgens opgeheven.

Niet nodig
Een voorstander van het gebruik van supplementen is Ken Spaeth, de arts de zaak aan het rollen bracht, door de affaire rond Purity First Health Products niet geworden. Op YouTube vonden we het onderstaande clipje, waarin hij consumenten afraadt om supplementen te gebruiken als ze die niet echt nodig hebben.
Bronnen:
1. Kroll D. Why Bodybuilding Steroids Do Not Belong In Vitamins. Forbes.com 8/06/2013.
2. Jaslow R. FDA: Anabolic steroids found in vitamin B supplement. CBSNews.com July 29, 2013.
3. O'Conner A. Study Warns of Diet Supplement Dangers Kept Quiet by FDA. NYTimes.com April 7, 2015.

Meer:
XTC in supplement met vitamine C (1-7-2008)