Opgeladen: 18-11-2015
Opgeborgen in: Cosmeceuticals, Acne, Vitamines
Translation: Vitamin B5 beats acne (3-2-2016)

Vitamine B5 bestrijdt acne

Overal en nergens kun je op websites en in health magazines lezen dat vitamine B5 helpt tegen acne. En dat zou wel eens kunnen kloppen, zo concluderen wij - de onnozele en naïeve samenstellers van dit gratis webmagazijn - na lezing van de humane studie die onderzoekers van Manhattan Medical Research [manhattanmedicalresearch.com] hebben gepubliceerd in Dermatology and Therapy. We zeggen er maar meteen bij dat je een fikse dosis vitamine B5 nodig hebt als je acne de puistenkop in wilt drukken.

Pantothen
Dat onderzoek was gesponsord door Avilan Marketing. Avilan zet het supplement Pantothen op de markt - en jazeker, dat is het product dat de onderzoekers van Manhattan Medical Research hebben uitgetest. Ze gaven het gedurende 12 weken aan een klein dozijn proefpersonen met acne in het gezicht.

Vitamine B5 bestrijdt acne

Vitamine B5
De aanbevolen dagelijkse dosis per dag is 4 tabletten. Die inname verspreid je over de dag. In die 4 tabletten zit 1.5 milligram vitamine B1, 1.7 milligram vitamine B2, 20 milligram vitamine B3, 2 milligram vitamine B6, 400 microgram foliumzuur, 6 microgram vitamine B12, 300 microgram biotine, 733.3 milligram L-carnitine en maar liefst 2.2 gram vitamine B5 [structuurformule hiernaast]. Ja, je leest het goed. We hebben het over grammen.

Studie
De onderzoekers gaven hun proefpersonen elke 4 tabletten Pantothen. Een controlegroep, die uiteraard ook last had van acne, kreeg een placebo. De proefpersonen namen de tabletten tijdens de maaltijden in.

Resultaten
Tijdens het experiment nam het aantal puisten, rode plekken en andere verschijnselen van acne in beide groepen af. De afname was echter significant groter in de experimentele groep dan in de placebogroep. De suppletie met de forse dosis vitamine B5 verminderde de acne met tweederde. Wat dat kan betekenen vertellen de foto's hieronder. Volgens de onderzoekers zijn ze van twee representatieve proefpersonen.


Vitamine B5 bestrijdt acne


Vitamine B5 bestrijdt acne


Van bijwerkingen was volgens de onderzoekers geen sprake.

Mechanisme
De onderzoekers weten niet precies hoe vitamine B werkt. Ze opperen de mogelijkheid dat vitamine B5 huidcellen sterker maakt, waardoor ze beter bestand zijn tegen de infiltratiepogingen van de bacteriën die acne veroorzaken.

Speculatie
Vooral krachtsporters hebben nogal eens last van acne. Van whey weten we inmiddels dat het acne in de hand kan werken, en dat anabolica acne kunnen veroorzaken, wel, dat is text book stuff. Suppletie met vitamine B5 kan misschien die bijwerking van whey en anabolica verzachten.

Bron:
Dermatol Ther (Heidelb). 2014 Jun;4(1):93-101.

Meer:
Forse dosis vitamine B5 versnelt herstel beschadigde pees (17-11-2015)
Vitamine B5, de testosteronvitamine (14-10-2015)


Bodybuilding, anabolen en de puistenbacterie
Het bewijs: naturelbodybuilders hebben een gavere huid dan hun chemische tegenhangers.

Casestudie: anabolenpuisten door roaccutane alleen maar erger
Roaccutane werkt bijna altijd.

Visolie helpt tegen ernstige acne
Stacken met vitamine B5?