Opgeladen: 17-11-2015
Opgeborgen in: Blessures, Vitamines
Translation: Hefty dose of vitamin B5 helps damaged tendons heal quicker (24-12-2015)

Forse dosis vitamine B5 versnelt herstel beschadigde pees

Een forse dosis vitamine B5 - alias pantotheenzuur of pantothenic acid - versnelt de genezing van wonden. Dat ontdekten onderzoekers van het Franse instituut Inserm in de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw. Volgens hun dierstudie versnelt vitamine B5 vooral het herstel van beschadigde pezen, maar ook de genezing van beschadigde huid.

Studie
Vitamine B5
In hun onderzoek, dat in 1985 verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition, verdeelden de onderzoekers 54 konijnen in drie groepen. Een groep proefdieren kreeg standaardvoer, een tweede groep kreeg voer waarin de onderzoekers de concentratie vitamine B5 zo ver mogelijk hadden teruggebracht en een derde groep kreeg normaal voer - plus extra vitamine B5 [structuurformule hiernaast].

De onderzoekers dienden die extra vitamine B5 toe in de vorm van injecties. Het humane equivalent van de dosis die de onderzoekers inspoten was, voor een volwassene van tachtig kilo, ongeveer 500 milligram per dag. Het orale equivalent daarvan is grofweg een gram per dag.

Na 3 weken opereerden de onderzoekers de konijnen, en maakten daarbij een snee in de huid en het peesweefsel op de buik van de konijnen.

In de maand daarna bestudeerden de onderzoekers de littekens op de huid en het peesweefsel van de proefdieren. Ze namen monsters van het littekenweefsel, en bepaalden hoeveel kracht er nodig was om die te scheuren [breaking strength]. Hoe groter die is, des te voorspoediger verloopt het wondherstel.

Resultaten
De figuur hieronder heeft betrekking op het littekenweefsel van de huid. Op dag 10 van het experiment was dat weefsel significant sterker in de proefdieren die extra vitamine B5 hadden gekregen.


Forse dosis vitamine B5 versnelt herstel van beschadigde pees


Overtuigender was het effect op het herstel van de pees. Dat zie je hieronder.


Forse dosis vitamine B5 versnelt herstel van beschadigde pees


Mechanisme
"The biochemical mechanism by which pantothenic acid acts on wound healing remains unelucidated", schrijven de onderzoekers.

"Research along this line may be helpful in leading to understanding and control of this mechanism."

Conclusie
De onderzoekers vermoeden dat suppletie met vitamine B5 [structuurformule hiernaast] interessant is voor mensen die operaties moeten ondergaan - zeker als die weinig vitamine B5 binnenkrijgen.

Wijzelf vragen ons af of suppletie met vitamine B5 ook interessant is voor sporters die kampen met beschadigde aanhechtingen.

Bron:
Am J Clin Nutr. 1985 Mar;41(3):578-89.

Meer:
Vitamine B5, de testosteronvitamine (14-10-2015)


Proline versnelt genezing van wonden
Dierstudie. Humaan equivalent van beproefde dosis: 13 gram.

Wonden genezen sneller door arginine
Nog een dierstudie.

Myostatinblokkers vertragen genezing wonden
Even lezen voordat je gaat experimenteren met stamulumab.