16.05.2012

Vitamine C maakt bewegen aangenamer voor dikkerds op dieet

Dikke mensen die op dieet gaan en meer gaan bewegen verhogen hun kansen op succes als ze ervoor zorgen dat ze voldoende vitamine C binnenkrijgen. Volgens een humane studie van Arizona State University, die binnenkort verschijnt in Nutrition, maakt vitamine C [structuurformule hiernaast] lichaamsbeweging voor dikkerds minder vermoeiend.

Vitamine C
Voor dikke mensen is lichaamsbeweging zwaarder dan voor slanke mensen. Als je een groep dikke en een groep slanke mensen dezelfde fysieke inspanning laat verrichten, dan verbruiken de dikke mensen meer zuurstof dan de slanke, en rapporteren de dikkerds na afloop meer vermoeidheid. [Int J Obes (Lond). 2006 Apr;30(4):652-60.] Laat beide groepen moeten bewegen met een intensiteit die 10 procent hoger ligt dan de intensiteit die ze zelf zouden kiezen, dan verliezen dikke mensen prompt de zin in hun training.

Ziedaar een reden waarom dikke mensen die willen afvallen en gaan sporten zo vaak halverwege afhaken.

De onderzoekers vermoedden dat dat verschijnsel mede het gevolg is van een gebrekkige inname van vitamine C. In moderne samenlevingen is de inname van vitamine C griezelig laag - zo laag dat artsen weer gevallen van scheurbuik tegenkomen. Ook een minder dramatisch tekort aan vitamine C kan leiden tot een verminderde aanmaak van L-carnitine. Cellen hebben dat aminozuur nodig voor de verbranding van vetzuren.

De onderzoekers deden een experiment waaraan twintig obese proefpersonen meewerkten. De proefpersonen gingen 4 weken lang op een dieet waarbij ze dagelijks 30 procent minder energie binnenkregen dan ze verbrandden. Het dieet leverde dagelijks 40 mg vitamine C. Dat is te weinig, maar ook weer niet zo weinig dat je op korte termijn ziek wordt.

De experimentele groep slikte dagelijks een supplement met 500 mg vitamine C. De controlegroep slikte een placebo.

Voordat het dieet begon en pal daarna maakten de proefpersonen gedurende 60 min een stevige wandeling op een treadmill. Ze bewogen met een intensiteit van 50 procent van hun VO2max.

De suppletie had geen effect op de vetverbranding [RER]. Wel waren na de 4 weken de Ratings of Perceived Exertion [RPE] en de POMS fatigue score na de sessie respectievelijk 10 en 55 procent lager in de experimentele groep. In de controlegroep werden die respectievelijk 1 en 33 procent hoger.


Vitamine C maakt bewegen aangenamer voor dikkerds op dieet


Vitamine C maakt bewegen aangenamer voor dikkerds op dieet


"The noted decreases in heart rate and perceived exertion during exercise and fatigue in general in the Vitamin C participants compared with the control participants are noteworthy and deserve further investigation", schrijven de onderzoekers. "Vitamin C supplementation would represent a simple treatment to decrease fatigue and improve adherence to weight-loss diets."

Bron:
Nutrition. 2013 Jan;29(1):42-5.

Meer:
Afvallen kan sneller met vitamine C (10-10-2005)