14.09.2015

Vitamine C vermindert prestatieverslechtering door alcohol

Alcohol en sport gaan niet samen. Een training nadat je alcohol hebt ingenomen is per definitie een slechte training - en elk jaar dat je ouder wordt, wordt de prestatieverslechterende werking van alcohol sterker. Volgens een Franse dierstudie, die in 1980 verscheen in Behavioural Brain Research, vermindert suppletie met vitamine C de negatieve invloed van alcohol op fysieke prestaties.

Studie
De onderzoekers, die waren verbonden aan het Laboratoire de Physiologie Acoustique in Jouy-en-Josas, lieten muizen een flinke dosis alcohol drinken, gooiden ze een uur later in een aquarium en registreerden vervolgens hoe lang de dieren konden blijven zwemmen. Die tijd vergeleken ze met die van muizen die geen alcohol hadden gekregen.

Vitamine C
De onderzoekers dienden hun muizen soms ook vitamine C toe [structuurformule hiernaast]. Vitamine C is zuur, en dus drinken muizen het niet vrijwillig. Daarom injecteerden de onderzoekers de vitamine direct in hun dunne darm. Die toedieningswijze imiteert orale toediening.

Resultaten
In de figuur hieronder zie je dat vitamine C in hogere doses de prestatieverslechtering door alcohol verminderde. Het humane equivalent van de niet-werkzame dosis is - voor iemand van 80 kilo - ongeveer een halve gram. Het humane equivalent van de uitgeteste werkzame doses is ongeveer 1000 en 4000 milligram.


Vitamine C vermindert prestatieverslechtering door alcohol


In een ander experiment dienden de onderzoekers de vitamine een uur toe voordat ze de muizen alcohol lieten drinken. In die opzet werkte vitamine C minder goed, zie je hieronder. Alleen de hoogste dosis verzachtte de prestatieverslechtering door alcohol.


Vitamine C vermindert prestatieverslechtering door alcohol


In weer een ander experiment wachtten de onderzoekers niet 1, maar 2 uur tot ze de muizen lieten zwemmen. En ook bij die proefopzet werkte vitamine C minder goed.


Vitamine C vermindert prestatieverslechtering door alcohol


In een vierde experiment dienden de onderzoekers eerst vitamine C toe, lieten de muizen 1 uur later alcohol drinken, en lieten de muizen 2 uur later zwemmen. In die proefopzet was de beschermende werking van vitamine C nog een beetje minder sterk.


Vitamine C vermindert prestatieverslechtering door alcohol


Conclusie
"The results clearly show that vitamin C in various concentrations can exert a powerful protection against the intoxicating effects of alcohol as measured by a swimming test", schrijven de onderzoekers.

Speculatie
Het negatieve effect van alcohol is waarschijnlijk het werk van de alcoholmetaboliet acetaldehyde. Acetaldehyde tast weefsels aan, en dus ook spierweefsel, maar het lijkt er op dat vitamine C dat tot op zekere hoogte kan beperken. Je kunt op basis van deze dierstudie speculeren dat sporters die alcohol hebben gebruikt beter kunnen trainen als ze een uur voor hun workout een gram snel opneembare vitamine C slikken.

Bron:
Behav Brain Res. 1980 Aug;1(4):351-6.

Meer:
Drie gram L-cysteïne verzacht kater (11-09-2015)
Na borreltijd komt mangotijd (10-3-2012)
Opuntia, de anti-katercactus (maar niet heus) (8-10-2011)