28.10.2012

Vitamine D-kuur verlaagt vetmassa

Vitamine D3

Vrouwen die elke dag een supplement met 1000 IE vitamine D3 slikken verliezen daardoor in 12 weken bijna 3 kg lichaamsvet. Tegelijkertijd winnen ze ongeveer 2 kg vetvrije massa. Dat schrijven voedingswetenschappers van Tehran University of Medical Sciences in Nutrition Journal.

Vitamine D & lichaamssamenstelling
Volgens recente studies vermindert vitamine D3, waarvan het gros van de Westerse bevolking te weinig in het bloed heeft zitten, de groei van de vetmassa. Een theorie beweert dat de hypothalamus de hersenen meer van het eetlusthormoon Neuropeptide Y laat aanmaken als er weinig vitamine D in het lichaam circuleert, een andere theorie zegt dat vitamine D de ontwikkeling van vetcellen afremt.

Proefdieren die worden vetgemest bouwen meer spiermassa en minder vetmassa op als ze extra vitamine D3 krijgen. In humane studies verliezen proefpersonen meer lichaamsvet door een afslankdieet naarmate er meer vitamine D3 in hun lichaam circuleert, en verbruiken proefpersonen na een maaltijd met extra vitamine D3 meer energie.

Toediening van vitamine D3 zou in theorie dus leiden tot vetverlies en misschien een toename van de spiermassa. Noorse onderzoekers die obese proefpersonen wekelijks 10.000 tot 20.000 IE vitamine D3 gaven zagen die effecten echter niet optreden. Vandaar onze interesse in het Iraanse onderzoek.

Studie
De proefpersonen in de Iraanse studie waren 72 dikke vrouwen van gemiddeld 38 jaar, met een BMI van gemiddeld 30. Ze waren minder dik dan de proefpersonen in de Noorse studie, waarbij de BMI kon oplopen tot 47. De vrouwen kregen tijdens de proef niet wekelijks een supplement, maar dagelijks. De vrouwen in de experimentele groep slikten 1000 IE of 25 microgram vitamine D3 per dag. De placebogroep slikte een supplement zonder actieve stoffen.

Resultaten
De vitamine D3-spiegel in de vrouwen steeg met bijna 40 nanomol per liter. Ze verloren in de 12 weken dat het experiment duurde 2.7 kg lichaamsvet en wonnen 1.8 kg vetvrije massa. De vrouwen in de placebogroep verloren slechts 0.5 kg vetmassa en wonnen 0.4 kg vetvrije massa.


Vitamine D-kuur verlaagt vetmassa


Vitamine D-kuur verlaagt vetmassa


Conclusie
"Further investigation into whether vitamin D may play a role in regulation of body composition is warranted", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Nutr J. 2012 Sep 22;11(1):78.

Meer:
Combinatie krachttraining en vitamine D maakt taille slanker (7-9-2012)
Het gezamenlijke antivetzuchteffect van vitamine D en genisteïne (14-6-2011)
Afslankontbijt: halve gram calcium en 9 microgram vitamine D (3-2-2011)