Opgeladen: 29-10-2015
Opgeborgen in: Supplementen voor meer testosteron, Vitamine D, Vitamines
Translation: No translation yet

Een jaar suppletie met vitamine D verhoogt de testosteronspiegel met een kwart

Suppletie met vitamine D3 kan de testosteronspiegel van mannen met een kwart verhogen. Dat ontdekten Oostenrijkse endocrinologen, die een paar dozijn zwaarlijvige mannen een jaar lang vitamine D lieten slikken. Vitamine D verhoogde ook de concentratie van het biobeschikbare testosteron en het vrije testosteron.

Vitamine D en testosteron
Epidemiologen hebben al meer dan eens in mannen met een relatief hoge vitamine D-spiegel een wat hogere testosteronspiegel aangetroffen. Een recent onderzoek is dat van Mary Ann McLaughlin van het Mount Sinai Hospital in New York City. Zij vertelde in mei 2015, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association in New Orleans, dat ze op dat verband was gestuit toen ze de gegevens van 824 mannen analyseerde. [medscape.com May 27, 2015]


Een jaar vitamine D verhoogt de testosteronspiegel met een kwart


Een bericht over een andere epidemiologische studie die een verband aantoonde tussen de hoeveelheid vitamine D in het bloed en de testosteronspiegel vind je hier.

Een jaar vitamine D verhoogt de testosteronspiegel met een kwart
De meeste mensen in ontwikkelde landen hebben minder vitamine D in hun bloed dan voedingswetenschappers optimaal vinden. Je kunt dus veronderstellen dat suppletie met vitamine D de testosteronspiegel verhoogt. Maar zeker weten doe je dat pas als je een studie hebt, waarin mannen vitamine D slikken, en vervolgens statistisch significant meer testosteron in hun bloed hebben.

Effect van vitamine D-suppletie
Stefan Pilz, verbonden aan de Medical University of Graz in Oostenrijk, publiceerden zo'n studie in 2011 in Hormone and Metabolic Research. In dat onderzoek gaf hij 31 dikke maar gezonde mannen gedurende een jaar elke dag een supplement met 3332 eenheden vitamine D3. Een controlegroep van 23 andere mannen slikte een jaar een placebo.

Zowel de mannen in de experimentele groep als de mannen in de placebogroep vielen in dat jaar een beetje af. Afname van de vetmassa kan de testosteronspiegel verhogen.

Resultaten
In beide groepen nam de concentratie van total testosterone, bioavailable testosterone en free testosterone toe. De toename bij de mannen die vitamine D hadden geslikt was echter groter dan bij de mannen die een placebo hadden gekregen.


Een jaar vitamine D verhoogt de testosteronspiegel met een kwart


Een jaar vitamine D verhoogt de testosteronspiegel met een kwart


Conclusie
"Our study results suggest that vitamin D supplementation might increase testosterone levels in men, schrijven de Oostenrijkers.

"Further randomized controlled trials are needed to confirm this hypothesis and to evaluate whether vitamin D driven increases in testosterone levels contribute to the vitamin D eff ects on various health outcomes."

Bron:
Horm Metab Res. 2011 Mar;43(3):223-5.

Meer:
Hoge vitamine D-spiegel = hoge testosteronspiegel (13-1-2010)


Supplement met vitamine D werkt beter bij grote maaltijd
Zo haal je het meeste uit je vitamine D-supplementen.

Sterfte door teveel vitamine D
Jazeker. Ook van vitamine D kun je teveel binnenkrijgen.

Meer vitamine D, meer spiermassa
Epidemiologische studie.