Vitargo voor duuratleten
Volgens de producent van het spul is Vitargo "the best carbohydrate in the world". [vitargo.com] Omdat wij van die vervelende zuurpruimen zijn, schuiven wij zulke claims altijd lachend terzijde. We besteden onze tijd liever aan een Japans onderzoek waarin een zeewierextract leuke dingen doet met de spiercellen van een muis. Maar als iemand als Will Brink zich positief uitlaat over Vitargo, [brinkzone.com December 15, 2012] dan laten we dat stukje over zeewier maar even zitten.
Vitargo
Vitargo is een synthetische koolhydraat. Vitargomoleculen bestaan uit glucose-eenheden, net als de moleculen van maltodextrine. Het bijzondere van de Vitargomoleculen is dat ze een factor vijftig tot honderd groter zijn dan de moleculen van maltodextrine, maar in de dunne darm razendsnel uiteenvallen tot losse glucose-moleculen.
Daardoor, zo claimt de maker van Vitargo, neemt het lichaam de energie in Vitargo sneller op dan de energie in andere koolhydraatbronnen. Na inname van koolhydraatmoleculen moet de maag eerst genoeg vocht opnemen om het aantal moleculen met kubieke milliliter maaginhoud ongeveer gelijk te maken aan het aantal moleculen per kubieke milliliter bloed. Omdat de Vitargomoleculen zo groot zijn duurt dat relatief kort.
Vitargo is bij uitstek geschikt om het lichaam in korte tijd veel glucose toe te dienen. Aldus de fabrikant, die op zijn website humane studies heeft opgeladen die deze claims onderbouwen.
Claim 1. Vitargo verlaat de maag sneller
In 2000 publiceerden Zweedse onderzoekers een kleine gesponsorde humane trial waarin ze zes mannen bij twee verschillende gelegenheden een sportdrank met evenveel koolhydraten gaven. [Scand J Gastroenterol 2000;35:1143-49.] De ene keer bestonden die koolhydraten uit glucose en maltodextrines [G-drink], de andere keer uit Vitargo [C-drink].
De figuur hieronder laat zien dat de ingenomen sportdrank met Vitargo de maag sneller verliet dan de andere sportdrank.
Claim 2: sporters herstellen sneller na inname Vitargo
In een andere studie lieten dezelfde onderzoekers bij twee verschillende gelegenheden dertien sporters eerst twee uur fietsen, en gaven ze daarna een sportdrank met koolhydraten. [Eur J Appl Physiol. 2000 Mar;81(4):346-51.] De ene keer bestonden die koolhydraten uit glucose en maltodextrines [G-drink], de andere keer uit Vitargo [C-drink].
Twee uur en vier uur na de inspanning bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid glycogeen in de spiercellen van de proefpersonen. Die nam sneller toe na inname van Vitargo, vertelt de figuur hieronder.
De onderzoekers plunderden vervolgens de wetenschappelijke literatuur naar soortgelijke studies, en concludeerden dat hun collega-wetenschappers nog nooit koolhydraten hadden getest die na inspanning de glycogeenwaarden zo vlot hadden hersteld als Vitargo. [Tabel]
Claim 3: Sporters die Vitargo gebruiken presteren beter
In 2008 publiceerden Engelse sportwetenschappers een onderzoek waarin acht sportieve mannen bij drie verschillende gelegenheden net zolang moesten fietsen totdat ze niet meer konden. [J Sports Sci. 2008 Jan 15;26(2):149-54.]
Vervolgens moesten de mannen twee uur rusten en kregen ze iets te drinken. De ene keer was dat gewoon water [CON], de andere keer maltodextrine [LMW] en weer een andere keer Vitargo [HMW]. Na de rustperiode moesten de mannen gedurende een kwartier zo hard mogelijk fietsen als maar mogelijk was.
De figuur hieronder vertelt dat de mannen meer kiloJoules genereerden (zeg maar: meer meters konden afleggen) nadat ze Vitargo hadden geconsumeerd dan nadat ze maltodextrine hadden gebruikt.
Conclusie
Voor duuratleten is Vitargo een interessant product. Of Vitargo nuttig is voor fitnessfanaten en bodybuilders vragen we ons af. Volgens recente studies is toediening van koolhydraten en aanvulling van het glycogeen in de spiercellen een stuk minder relevant voor spiergroei dan we pakweg vijftien jaar geleden dachten.
Bron:
J Sports Sci. 2008 Jan 15;26(2):149-54.
Meer:
Koolhydraatsuppletie van weinig betekenis in tennis (21-10-2013)
Intervaltraining? Sportdrankje werkt net zo goed als duur pre-workoutsupplement (10-5-2013)
Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers (8-5-2013)
|