Opgepoetst: 19-8-2018
Opgeladen: 3-4-2016
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Plantaardige extracten
Translation: Elderberries help against colds (4-6-2016)

Vlierbessen helpen tegen verkoudheid

Een supplement met een extract van vlierbessen - wetenschappelijke naam: Sambucus nigra - wapent het immuunsysteem tegen verkoudheid. Dat rapporteren Australische onderzoekers, verbonden aan Griffith University, in Nutrients. Word je toch verkouden als je Sambucus nigra gebruikt, dan ben je twee dagen eerder beter en zijn je symptomen minder ernstig dan als je geen supplement gebruikt.

Sambucus nigra
De bessen van Sambucus nigra zitten ramvol polyfenolen. Je vindt in vlierbessen vooral flavonolen, zoals quercetin-3-glucoside en rutine, maar ook anthocyanins, zoals cyanidine-3-sambubioside-5-glucoside, cyanidine-3,5-diglucoside, cyanidine-3-sambubioside, cyanidine-3-glucoside, cyanidine-3-rutinoside, pelargonidine-3-glucoside en pelargonidine-3-sambubioside. [Food Chem. 2013 Oct 15;140(4):817-24.]


Vlierbessen helpen tegen verkoudheid


Voor de komst van antibiotica gebruikten genezers bessensap van de vlier tegen infectieziekten. Da's niet zo raar, blijkt uit recente studies. In dierstudies beschermt suppletie met Sambucus nigra-extracten muizen tegen virussen [Biosci Biotechnol Biochem. 2012;76(9):1633-8.] In reageerbuizen maakt Sambucus nigra-extract immuuncellen agressiever.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 283 proefpersonen, die allemaal een vliegreis maakten. Tijdens vliegreizen verzwakt het immuunsysteem, waardoor reizigers na aankomst een verhoogde kans hebben op verkoudheidsverschijnselen.

De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen in twee ongeveer even grote groepen. Tien dagen voor het vertrek begonnen de proefpersonen met het slikken van capsules, en gingen daar de eerste vier dagen na aankomst mee door. In de capsules van de ene groep zaten geen actieve stoffen, maar in die van de andere groep zat een extract van Sambucus nigra.

In de capsules met Sambucus nigra zat 300 milligram extract, dat voor 22 procent uit quercetin-analogen en voor 15 procent uit anthocyanines (voornamelijk analogen van cyanidine en pelargonidine) bestond. De proefpersonen slikten 2 tot 3 capsules per dag.

De extracten die de onderzoekers gebruikten waren geproduceerd door het Italiaanse Iprona. [iprona.com] En je voelt het al aan je water. Iprona betaalde het onderzoek.

Resultaten
In de placebogroep werden er 17 mensen ziek, in de experimentele groep 12. Dat verschil stelde weinig voor, en was niet statistisch significant.

De proefpersonen die Sambucus nigra hadden geslikt en toch verkouden waren geworden, waren sneller beter dan de proefpersonen in de placebogroep. Bovendien was de ernst van hun verkoudheid in de Sambucus nigra-groep minder dan in de andere groep. En jazeker, die verschillen waren wel statistisch significant.


Vlierbessen helpen tegen verkoudheid


Conclusie
"Although the occurrence of the common cold for this trial in travellers was low overall, a significant effect of elderberry on cold duration and cold associated symptoms was detected", resumeren de onderzoekers. "Travellers using elderberry from 10 days before travel until 4-5 days after arriving overseas on average experienced a 2-day shorter duration of the cold and also noticed a reduction in cold symptoms."

"The incidence of adverse events was low overall and no adverse effects could be directly attributed to elderberry."

"Based on these results it seems worthwhile to undertake more clinical research with high quality elderberry preparations to better understand beneficial health implications of this nutritional traditional medicine."

Bron:
Nutrients. 2016 Mar 24;8(4). pii: E182.

Meer:
Echinacea beschermt tegen virussen in het vliegtuig (10-10-2012)


Nieuw steroid Triolex voert immuunsysteem op

Echinacea helpt tegen verkoudheid

Champignons zetten immuunsysteem op scherp

Nieuw steroid Triolex voert immuunsysteem op
Metaboliet van DHEA is beloftevol, zegt farmaceut.

Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid
Humane studie.

Champignons zetten immuunsysteem op scherp
Misschien zijn mensen die vaak champignons eten beter beschermd tegen kanker, microben en virussen dan mensen die nooit champignons eten.