03.07.2013 | ||||||||
Voegt melkzuur iets toe aan sportdrankjes?
Er zijn al producten op de markt die een combinatie van polymelkzuur en snelle koolhydraten bevatten. Cytomax bijvoorbeeld, een product van CytoSport. En je voelt het al aan je water: CytoSport betaalde het onderzoek. In advertenties en advertorials schermt CytoSport naarstig met de uitkomsten van de studie.
In 1994 publiceerden biologen van de University of Tennessee echter een teleurstellende trial. Proefpersonen die met een intensiteit van 70 procent van hun maximale zuurstofopname moesten bewegen totdat ze niet meer konden, presteerden net zo goed op een sportdrank met alleen een glucose-polymeer als op een sportdrank met een mix van 6.25 gr maltodextrine en 0.75 gr polymelkzuur per liter. [Int J Sports Med. 1994 Oct;15(7):430-4.] Die 0.75 gr lactaat per liter is trouwens meteen de maximale hoeveelheid die mensen kunnen tolereren. Hogere concentraties maken een vloeistof te zuur voor consumptie.
Whatever.
De onderzoekers deden een reeks experimenten met zes topfitte wielrenners, die meerdere keren een parcours moesten afleggen waarbij ze eerst 90 min reden met een intensiteit van 62 procent van hun maximale zuurstofopname, en zich daarna met een intensiteit van 86 procent van hun maximale zuurstofopname moesten leegfietsen.
De ene keer kregen de renners een sportdrankje van de concurrent, de andere keer Cytomax. Twee minuten voordat de proefpersonen gingen fietsen en elk kwartier daarna kregen ze 250 ml sportdrank met daarin 55 kcal. Toen de eindsprint begon stopten de renners met drinken.
De renners hielden hun eindspurt 25 procent langer vol als ze Cytomax hadden gedronken, vertelt de figuur hieronder.
De onderzoekers hadden koolstofatomen in de frucose-, glucose- en melkzuurmoleculen gemerkt, zodat ze die konden terugvinden in de lucht die de renners uitademden. Aan de hand daarvan konden de onderzoekers de figuur maken die je hieronder ziet.
Melkzuur lijkt - in de matrix van Cytomax, tenminste - een perfecte brandstof te zijn, nog beter dan glucose en fructose. Alleen jammer dat we niet weten om hoeveel melkzuur het gaat, en dus ook niet weten in hoeverre het effect relevant is.
Ook de verbranding van fructose is hoger als de renners Cytomax hebben gedronken, en ook dat effect zegt niet zoveel. Sportdrankjes werken optimaal als de verhouding glucose:fructose 2:1 is. Bij andere verhoudingen kan met name de verbranding van fructose in het gedrang komen, en kan de prestatieverbeterende werking van de sportdrank verminderen.
Wat moet je met zo'n onderzoek? Misschien laat het zien dat Cytomax inderdaad een razend interessant product is, en dat melkzuur de effectiviteit van sportdrankjes kan verbeteren. Of misschien laat het alleen maar zien dat een onbekend product van een onbekende concurrent van CytoSport niet deugt.
Bron: Meer:
|