16.01.2015

Voor anabolengebruiker is sepsis nog dodelijker

Voor anabolengebruikers is bloedvergiftiging - of sepsis, zoals artsen liever zeggen - nog linker dan voor stervelingen die hun anabolisme niet langs farmacologische weg opvoeren. Dat blijkt uit een dierstudie die onderzoekers van Changhua Christian Hospital in Taiwan hebben gepubliceerd in Kaohsiung Journal of Medical Sciences.

Sepsis
Artsen spreken van sepsis als er een ziekteverwekker - meestal een bacterie - in de bloedbaan terechtkomt. Als de bacterie agressief genoeg is, kan die een dodelijke septische shock uitlokken. Dat houdt dat organen zich afsluiten van de bloedbaan, en door zuurstoftekort afsterven.

In theorie verhogen anabole hormonen de kans op een septische shock. IGF-1 activeert in cellen de moleculaire schakelaars extracellular-signal-regulated kinases 1 en 2 en nuclear factor kappa B. Die moleculaire schakelaars zijn betrokken bij anabole processen, maar ook bij ontstekingsreacties waarmee cellen zich wapenen tegen ziekteverwekkers. Bij extreme vormen van blootstelling veroorzaken die immuunreacties de septische shock.

Je zou dus kunnen verwachten dat als een kwaadaardige bacterie in de bloedbaan van een gebruiker van anabole hormonen terechtkomt zijn lichaam daarop heviger reageert dan dat een niet-gebruiker.

Studie
Nandrolone Phenylpropionate
De Taiwanezen toetsten die theorie door mannelijke muizen gedurende 14 dagelijks te injecteren met het anabole steroid nandrolone phenylpropionate [structuurformule hiernaast]. Nandrolone phenylpropionate heeft op zichzelf al een anabole werking, maar verhoogt ook de concentratie IGF-1 in het lichaam.

De Taiwanezen gaven een groep muizen lage dosis, en een andere groep muizen een hoge dosis nandrolone phenylpropionate. Het humane equivalent van de gebruikte doseringen kwam neer op ongeveer 80 en 800 mg nandrolone phenylpropionate per week.

Een controlegroep kreeg alleen injecties met olie.

Resultaten
Aan het einde van dan 14-daagse anabolenkuur injecteerden de onderzoekers hun muizen met de gevaarlijke bacterie Escherichia coli ATCC25922. Die veroorzaakte een dodelijke septische shock.

De muizen die anabolen hadden gekregen stierven eerder dan de muizen in de controlegroep, vertelt de figuur hieronder. Hoe hoger de doses, des te heviger verliep de septische shock.


Voor anabolengebruiker is sepsis nog dodelijkerConclusies
De onderzoeksresultaten zijn relevant voor anabolengebruikers, vinden de onderzoekers. Door onhygiënische injectietechnieken, maar ook door het gebruik van slordig geproduceerde injectables uit ondergrondse werkplaatsen, kunnen die nu eenmaal bloedvergiftiging oplopen. De synthetische anabole hormonen in hun lichaam verhogen de toch al hoge kans op een foute afloop.

Bron:
Kaohsiung J Med Sci. 2011 Jun;27(6):222-9.

Meer:
Een quadriceps vol pus (24-9-2011)
Koortslip maakt anabolen spuiten riskanter (24-7-2010)
Bodybuilder krijgt gezwel in triceps na injectie met anabolen (20-12-2007)