05.09.2012

Voor zeventigers die krachttrainen is HMB een wondermiddel

Goed spul, dat HMB. Vraag het maar aan bewegingswetenschapper Matthew Vukovich van South Dakota State University. In 2001 publiceerde hij een studie waarin hij zeventigers een paar weken met gewichten liet trainen. Slikten de zeventigers HMB, dan bouwden ze spiermassa op en verloren ze vet. Slikten ze een placebo, dan gebeurde er helemaal niets.

Sponsor
De studie van Vukovich werd bekostigd door Metabolic Technologies, het bedrijf van de ontdekkers van de anabole werking van HMB. HMB is één van de beter onderzochte supplementen op de markt, maar de overgrote meerderheid van die studies kwam tot stand dankzij financiering van Metabolic Technologies.

HMB
Zie daar de grote makke van de voedingsleer. Overal struikel je over studies die tot stand kwamen dankzij bedrijven die niets liever willen dan dat jij alles gelooft wat in die studies staat. Ze hebben het liefst dat je ze uit je hoofd leert, en ze beschouwt als een evangelie.

Maar aan de andere kant, waar zouden we zijn zonder zulke bedrijven? We zouden helemaal niks weten over voedingsstoffen. We zouden voor onze kennis afhankelijk zijn van een paar hoogleraren, die zelf nooit een gewicht hebben aangeraakt, en ons voorhouden dat krachtsporters hun voeding optimaliseren als ze elke dag twee glazen melk drinken. Waarschijnlijk zouden er ook nauwelijks supplementen in de winkel liggen.

Studie
Vukovich gaf de helft van zijn proefpersonen, een groep van 14 mannen en vrouwen van 70 jaar, elke dag 3 gr HMB. Die proefpersonen verdeelden die inname over 3momenten van de dag. Een controlegroep van 17 mannen en vrouwen slikte een placebo.

Alle proefpersonen trainden 2 keer per week met gewichten en machines. Ze deden 2 sets van 10-12 reps van 8 basisoefeningen, zoals de overhead-press, de bench-press, de pull-down, de triceps-extension, de curl, de leg-curl, de leg-extension en de leg-press.

Op 3 andere dagen wandelden de proefpersonen ongeveer drie kwartier, en deden ze een kwartier aan strek-oefeningen. De onderzoekers bemoeiden zich niet met het dieet van de proefpersonen.

Resultaten
Toen de onderzoekers na 8 weken met huidplooimetingen en een weegschaal vet- en vetvrije massa van de proefpersonen bepaalden, zagen ze dat de placebogroep geen vetvrije massa had gewonnen, terwijl de HMB-groep gemiddeld 800 gram vetvrije massa had opgebouwd.


Voor zeventigers die krachttrainen is HMB een wondermiddel


Voor zeventigers die krachttrainen is HMB een wondermiddel


Volgens de huidplooimeting [SkinFold] verloren de proefpersonen in de placebogroep geen vet, maar zakte het vetpercentage in de HMB-groep van gemiddeld 25.9 naar 24.8 procent. Een afname van 1.1 procent, dus.

De zeventigers in de placebogroep trainden eigenlijk dus voor de kat z'n viool. Daar komt het op neer. Geloven of niet-geloven?

Conclusie
"HMB supplementation alters body composition during an 8-weeks exercise program in 70-y-old adults in a manner similar to its effect in young adults", concluderen de onderzoekers. "This suggests that the underlying mechanism causing the stimulation of fat-free mass gain by HMB is essentially independent of age."

Bron:
J Nutr. 2001 Jul;131(7):2049-52.

Meer:
HMB houdt ouder lichaam gespierd en slank (29-8-2012)
Afvallen met HMB: vet verliezen met vliegende start (27-8-2012)
Creatine plus HMB (5-8-2012)