13.12.2012

Voorkeur van vrouwen voor gezonde mannen is progesterongestuurd

De gelaatskleur en de textuur van een gezicht geven aanwijzingen over de gezondheid. Psychologen van de University of St Andrews Engeland ontdekten dat de voorkeur van vrouwen voor mannen met een gezond gezicht sterker wordt door zwangerschap of pilgebruik.

Studie
De onderzoekers werkten met gemanipuleerde foto's zoals je hieronder ziet. Links zie je foto's die 'gezonder' zijn gemaakt, rechts foto's die 'ongezonder' zijn gemaakt. De psychologen lieten de foto's aan vrouwen zien, en vroegen de vrouwen of ze wilden aangeven welke foto's ze het meest aantrekkelijk vonden.

In studie 1 en 2 lieten de onderzoekers de foto's zien aan vrouwen van 20-24 jaar die niet aan de pil waren. In studie 1 ging het uitsluitend om foto's van mannen, in studie 2 om foto's van mannen en vrouwen. De onderzoekers ontdekten dat in beide gevallen de voorkeur voor 'gezonde' gezichten groter was als de vrouwen in de luteale fase van hun menstruele cyclus waren [de gekleurde balken in de figuur] dan als de vrouwen in de folliculaire fase van hun cyclus zaten [witte balken].


Voorkeur van vrouwen voor gezonde mannen is progesterongestuurd


Voorkeur van vrouwen voor gezonde mannen is progesterongestuurd


Voorkeur van vrouwen voor gezonde mannen is progesterongestuurd


De luteale fase is na de eisprong. De kans bestaat dat vrouwen dan zwanger zijn. De onderzoekers vermoeden dat de voorkeur voor gezonde gezichten is ontstaan in de evolutie van de menselijke soort. Omdat de overlevingskansen van de foetus kleiner worden door contact met mensen die een enge ziektekiem onder de leden hebben, hebben vrouwen die tijdens de luteale fase het contact zoeken met gezonde mannen en vrouwen meer kans om zich voor te planten.

In studie 4 namen de psychologen die theorie nog eens op de korrel. Ze lieten gemanipuleerde foto's van mannen zien aan zwangere vrouwen [gekleurde balken] en vrouwen die niet zwanger waren [witte balken]. En inderdaad - de zwangere vrouwen hadden een grote voorkeur voor 'gezonde' gezichten dan de vrouwen die niet zwanger waren.

In studie 5 herhaalden de onderzoekers hun proef met vrouwen die anticonceptiepillen slikken. Anticonceptiepillen houden het lichaam continu in de luteale fase, dus je zou verwachten dat pilgebruiksters [gekleurde balken] een grotere voorkeur hebben voor 'gezonde' gezichten. En dat was ook zo, zie je in de figuur hierboven.

Conclusie
"Increased attraction to faces with a healthy appearance in the luteal phase of the menstrual cycle, pregnancy and during oral contraceptive use supports the claim that strategies to reduce the risk of infection are elicited by increased progesterone levels", schrijven de Britten. "This is potentially adaptive as it may compensate for weakened immune system responses and reduce the risk of infection disrupting foetal development."

Bron:
Proc Biol Sci. 2005 Feb 22;272(1561):347-54.

Meer:
Vrouw op anticonceptiepil gaat voor degelijke man (2-12-2012)
Vrees voor ziekte bij vrouwen maakt high-T-man aantrekkelijker (7-11-2012)