07.11.2012

Vrees voor ziekte bij vrouwen maakt high-T-man aantrekkelijker

Vrees voor ziekte bij vrouwen maakt high-T-man aantrekkelijker
Des te beduchter vrouwen zijn voor ziektekiemen, des te meer voelen ze zich aangetrokken tot mannen met in hun gezicht masculiene kenmerken, zoals geprononceerde wenkbrauwen en grote kaken. Volgens Britse psychologen van de University of Aberdeen maken mannen met veel testosteron meer kans bij vrouwen als die zich zorgen maken over hun gezondheid.

Hoe hoger de concentratie testosteron waaraan mannen gedurende hun leven zijn blootgesteld, des te mannelijker is hun gezicht. Meestal interpreteren vrouwen masculiene gezichten als 'dominant' of 'agressief'. Of vrouwen zo'n masculien gezicht ook aantrekkelijk vinden, hangt er van af. Zijn ze uit op een kortstondige relatie, dan wel. Zijn ze op zoek naar een partner voor het leven, dan kiezen vrouwen liever een man met minder masculiene gelaatstrekken.

Psychologen vermoeden dat de evolutie vrouwen heeft geprogrammeerd om omzichtig met high-T-mannen om te gaan. High-T-mannen zijn vaak sterk en agressief, en dat zijn soms nuttige eigenschappen. Op de lange termijn kleven er echter nadelen aan high-T-mannen. De kans dat hun agressie zich tegen hun vrouwen of hun kinderen keert is groot, net als de kans dat ze de benen nemen. Bovendien is een hoge testosteronspiegel niet goed voor het immuunsysteem, en hebben masculiene mannen minder kans om ziekten te overleven. Tenminste, dat is de theorie.

De psychologen uit Aberdeen bestudeerden een andere factor in de voorkeur van heteroseksuele vrouwen voor masculiene mannengezichten - op de mate waarin vrouwen walging voelen. Die bepaalden de onderzoekers met vragenlijsten waarmee ze drie aspecten van walging konden meten. Het ene aspect was morele walging, die je bijvoorbeeld voelt als iemand zijn vriend bedriegt. Het tweede aspect was seksuele walging, die je kunt voelen als je twee onbekenden seks met elkaar hoort hebben. Het derde aspect was tenslotte de walging voor ziektekiemen. Dat is de walging die je voelt als je trapt in een uitwerpsel van een viervoetig huisdier.

Daarnaast lieten de onderzoekers vrouwen mannengezichten zien die met een computerprogramma meer of minder masculien waren gemaakt [pal hieronder; masculien gezicht links], en foto's van bestaande gezichten, die van nature meer of minder masculien waren [tweede foto hieronder; masculien gezicht links]. De vrouwen moesten aangeven hoe aantrekkelijk ze de gezichten vonden.


Vrees voor ziekte bij vrouwen maakt high-T-man aantrekkelijker


Vrees voor ziekte bij vrouwen maakt high-T-man aantrekkelijker


De onderzoekers vonden geen verband tussen morele en seksuele walging enerzijds en een voorkeur voor masculiene mannen anderzijds. Ze vonden wel een verband met walging voor ziektekiemen. Vrouwen die walgen van situaties waarin ze besmet kunnen worden met schimmels, bacteriën en virussen vielen vaker op masculiene mannen.

Dezelfde onderzoekers hebben in een andere studie de voorkeur van vrouwen gemeten in dertig verschillende landen. [Proc Biol Sci. 2010 Aug 7;277(1692):2405-10.] Daaruit bleek dat vrouwen in landen met een goede volksgezondheid - zoals Zweden - minder op hebben met masculiene mannen. In landen met hoge sterftecijfers, een geringe levensverwachting en veel overdraagbare ziekten vallen vrouwen juist wel op masculiene mannen.

Meer kans op ziekte maakt vrouwen dus ontvankelijker voor high-T-mannen. Als je er van uit gaat dat de evolutie vrouwen programmeert om mannen te kiezen met veel overlevingskansen, dan zou je dus aannemen dat tijdens het evolutieproces high-T-mannen meer kansen hadden om ziekten te overleven, niet minder.

Bron:
Evolution and Human Behavior 31 (2010) 6974.

Meer:
Vruchtbare vrouwen vallen op onbehaarde mannen (6-3-2010)
Vrouwen vinden bodybuilders onaantrekkelijk (24-6-2009)
Vrouwen vallen op mannen met een gemiddeld testosteron (15-10-2003)